Editujeme

Co je Deep Nostalgia

Černobílá fotka předělaná na barevnou? Málo nostalgické! Izraelská firma D-ID vyvinula technologii, která dokáže zpracovat portrét tak, že se pohybuje a vypadá (skoro) jako filmový záběr. Při pohledu na zpracované fotky si mimoděk vzpomenete na čarodějnické noviny z Harryho Pottera. Z dosud ne zcela jasných informací vyplývá, že základem jsou skutečné obličeje – zaměstnanců firmy, a na ně jsou narenderované rysy zpracovávané fotky (nebo obrazu). Líp se to ukáže než vysvětlí:



Novinka vyvolává značnou pozornost – ostatně můžete si to vyzkoušet sami. Aplikace je dostupná na stránce Myheritage.cz a tam můžete animovat sami sebe anebo třeba pradědečka. V záhlaví je jako příklad historický americký prezident. Jisté je, že se to ne vždycky stoprocentně povede. Takhle to animovalo mě:


Použilo to tuto fotku:

Je to zajímavá hříčka a ovšem že spadá do široké kategorie deep fake produktů: to jsou ty údajná videa, zachycující lidi mnohdy i v choulostivých situacích, v pohybu i ve zvuku. Není to tak, že brzy nastane doba, kdy nebudeme moci věřit tomu, co na obrazovce uvidíme: ta doba už je dávno tady.