Nemocnice denně přijímá desítky nových pacientů.

„V úterý jich bylo sedmdesát. Část pacientů nemocnici také opouští, zatím však počet nových převyšuje počet propuštěných,“ potvrdil Deníku primář pardubického ARO a krajský koordinátor intenzívní péče Jiří Pařízek.

Neakutní péče je v souvislosti s platným mimořádným opatřením a epidemiologickou situací dočasně pozastavena.

„A to i na přímou žádost ministra zdravotnictví. Každý týden je situace přehodnocována a podle stavu se rozhoduje o případném uvolňování péče,“ vysvětluje generální ředitel Nemocnice Tomáš Gottvald. Odhadovat, jak se situace vyvine v nejbližších dnech, je podle něj nemožné.

O léčebném postupu rozhoduje příslušný lékař na základě svých odborných znalostí a guideline.

Martin Netolický.
VIDEO: Vyčerpané nemocnice. Není kam dávat nové pacienty

„Každý pacient je přijat, je zhodnocen jeho zdravotní stav. Pokud vyžaduje hospitalizaci a je volná lůžková kapacita, je umístěn na lůžko, v opačném případě je zajištěn sekundární převoz na pracoviště, které kapacitami disponuje,“ popisuje příjem nemocných primář Pařízek. Akutní péči však poskytuje nemocnice i nadále.

Nemocnice tak aktuálně musí řešit, kam covidové pacienty převeze. „Doposud to bylo z důvodu zdravotních, kdy bylo třeba zajistit péči na oddělení, které disponuje přístroji pro mimotělní oběh, tzv. ECMO,“ pokračuje Jiří Pařízek.

První pacienty z kapacitních důvodů překládali zdravotníci mimo kraj v úterý. Poslední dva převozy mířily do Fakultní nemocnice v Ostravě, jeden na ECMO, a druhý z kapacitních důvodů.

Plicní ventilátory. Ilustrační snímekPlicní ventilátory. Ilustrační snímekZdroj: ČTK / ČTK

Podle generálního ředitele nemocnice v okolních krajích volná lůžka standardní covidové péče prozatím mají.

„V případě zlepšení personální situace jsou schopné ještě někde lůžka navýšit, ani tato kapacita však není nekonečná. Epidemiologická situace navíc není shodná ve všech okresech a mění se,“ říká Tomáš Gottvald.

Covidoví pacienti, kteří kromě kyslíku nepotřebují akutní lůžko, jsou umisťováni i do krajem zřizovaných zdravotnických zařízení.  „Jedná se o léčebné a rehabilitační ústavy, LDN, nemocnice následné péče, úzce spolupracujeme také s Hamzovou léčebnou v Luži. Ve středu jsme požádali i o výpomoc zdravotnického personálu,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Větším problémem než volná lůžka je v krajských nemocnicích nedostatek zdravotníků. „Disponujeme jak lůžky, tak technikou, chybí nám odborný zdravotnický personál k jejich obsluze a péči o hospitalizované pacienty,“ připouští generální ředitel.

Přesto se vedení nemocnice snaží kapacity standardní lůžkové péče navyšovat. „Každodenně vyhodnocujeme jejich stav. Komunikujeme s centrálním dispečinkem intenzivní péče. Veškeré překlady mimo kraj se dějí právě přes krajské koordinátory,“ pokračuje Tomáš Gottvald.

Lékařka Milena Mejzlíková v Krouně ve středu začala s očkováním seniorů proti covidu.
OBRAZEM: Praktici na Pardubicku rozjeli očkování. Zájem je velký, vakcíny málo

„Opatření v epidemiologické situaci se ještě v následujících týdnech neprojeví, dá se očekávat, že hospitalizované osoby budou v následujících dnech ještě přibývat,“ varuje.Zlepšení situace se v nejbližších dnech očekávat nedá. V pěti krajských nemocnicích je aktuálně hospitalizováno přes 500 pacientů s covidem, laboratoře navíc registrují více než 40 procent pozitivních zpracovávaných vzorků.

V krajských nemocnicích aktuálně pomáhá 26 hasičů a 12 vojáků. A zapojili se i zdravotníci, kteří normálně v nemocnici nepracují. „Kromě toho zaměstnáváme studenty, kteří k nám za normálního stavu chodí na praxe. Zapomenout nesmíme ani na dobrovolníky,“ vypočítává Tomáš Gottvald.