Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Česko odmítlo nabídku vakcín ze Spojených arabských emirátů

Česko odmítlo nabídku vakcín ze Spojených arabských emirátů
Podle ministra zahraničí Petříčka dostala Česká republika od Emirátů nabídku na nákup vakcín společnosti AstraZeneca vyrobených v Indii | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví odmítlo nákup milionu vakcín proti nemoci covid-19 od firmy AstraZeneca, které Česku nabídly Spojené arabské emiráty. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) to řekl serveru Respekt.cz.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného šlo o vakcíny, které neměly povolení pro použití v Evropské unii. Na twitteru ministerstva zdravotnictví napsal, že šlo o nabídku na zprostředkování nákupu vakcín z Indie.

Podle Petříčka dostala Česká republika od Emirátů nabídku na nákup vakcín společnosti AstraZeneca vyrobených v Indii díky licenci. Vakcína by v Česku byla nejpozději za dva měsíce, uvedl. „Ministerstvo zdravotnictví bohužel tuto nabídku odmítlo, stejně jako naši avizovanou snahu oslovit přímo výrobce v Indii. Chápu, že cena je vyšší, ale je dána celosvětovou poptávkou,“ řekl Petříček Respektu.

Odmítavé stanovisko na dnešním Ústředním krizovém štábu hájila delegátka ministerstva zdravotnictví s odůvodněním, že jde o neautorizovanou nabídku, uvádí Respekt s odvoláním na zdroje ze zasedání štábu. Podle serveru je možné, že vakcíny vyrobené v Indii nemusí mít povolení od Evropské lékové agentury.

Následně to potvrdil Blatný. „Žádnou oficiální nabídku na koupi vakcín AstraZeneca jsme od Spojených arabských emirátů neobdrželi. Z této země přišla nabídka od zprostředkovatele na nákup z Indie. Šlo o šarži, která nemá v EU povolení,“ napsal na twitteru. „Vakcíny musíme nakupovat tak, aby byla zajištěna bezpečnost,“ dodal ministr.

Britská firma AstraZeneca vyvinula svou očkovací látku proti novému koronaviru spolu s Oxfordskou univerzitou. Očkování vyrábí kromě Evropy také v Indii ve spolupráci s tamější partnerskou firmou.

Česko začalo proti nemoci covid-19 očkovat koncem loňského prosince. Dosud zdravotníci aplikovali celkem 702 000 dávek tří druhů vakcín od různých výrobců. Vedle látky od AstraZeneca je to vakcína od firmy Moderna a od společností Pfizer/BioNTech. Dodavatelé do ČR zatím dovezli zhruba milion dávek, řekl dnes Blatný v České televizi.

Rychlejšímu postupu brání především nedostatek očkovací látky. Česko proto už požádalo další státy o jejich poskytnutí. Koncem února premiér Andrej Babiš oznámil, že Francie poskytne Česku k polovině března 100 000 dávek vakcíny. Izrael Česku věnoval 5000 vakcín Moderna. Naočkováni jí budou vojáci, kteří slouží v nemocnicích u pacientů s covidem-19. Tento týden do Karlovarského kraje dorazilo 15 000 dávek vakcíny jako dar od německých spolkových zemí Durynsko, Sasko a Bavorsko.

Český prezident Miloš Zeman požádal Rusko o poskytnutí vakcíny Sputnik V. Podmínkou jejich využití by ale byla certifikace od tuzemského Státního ústavu pro kontrolu léčiv, případně výjimka ministerstva zdravotnictví. Server Lidovky.cz v úterý uvedl, že pokud Česko dá Sputniku zelenou, může zhruba do 25. března dostat až 20 000 dávek a další později.

Zdroje: