Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec sníží jízdné lidem v hmotné nouzi. Zaplatí jen čtvrtinu ceny

Vedení města schválilo návrh opozičního zastupitele Josefa Šedlbauera (Změna) na snížení jízdného v MHD pro lidi v hmotné nouzi. Sleva bude 75 procent.

„Jedním z dopadů pandemie je zhoršení sociální situace některých zranitelných skupin ve společnosti. Jde hlavně o zaměstnance ve službách, samoživitele a samoživitelky, rodiny s malými dětmi a o lidi, jejichž příjmy pocházejí primárně z práce na dohodu,“ řekl původce návrhu Josef Šedlbauer.

Podle něj si většina z takových lidí ještě před rokem nepřipouštěla možnost dlouhotrvající hmotné tísně a zase budou chtít vést normální život, až to bude možné. „Teď ale potřebují pomoc, a proto jsem do rady města připravil tento návrh. Jsem rád, že byl podpořen, i když pochází od opozičního zastupitele,“ dodal.

Na slevu budou mít nárok lidé, kteří pobírají alespoň jednu ze dvou dlouhodobých dávek v hmotné nouzi, nebo příspěvek na bydlení. Využívat pak budou moci MHD za cenu zlevněného jízdného, což v Liberci odpovídá 75% slevě ze základního jízdného. „Vzhledem k očekávané vyšší schopnosti platit jízdné a zvýšenému využívání MHD za dostupnou cenu těmito lidmi neočekáváme významný dopad na ekonomiku dopravního podniku. Přesto, anebo právě proto, radní také schválili navýšení příspěvku o jeden milion korun,“ doplnil náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

Uplatnění slevy

Slevu bude možné uplatnit na prodejních kontaktních místech jedině v ulici Frýdlantská, Fügnerova a v Evropském domě, a to pouze na základě předloženého dokladu o přiznání dávky. Podmínka pobírání uvedených dávek musí být splněna po celé období platnosti jízdního dokladu.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky Liberec, jízdné, mhd, sleva, hmotná nouze, městská hromadná doprava, Josef Šedlbauer, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec sníží jízdné lidem v hmotné nouzi. Zaplatí jen čtvrtinu ceny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.