Hlavní obsah

Ziraat Bankasi Ankara - Lvi Praha 3:1Volejbalisté pražských Lvů do finále Vyzývacího poháru neprošli

Ankara

Jeden set dělil pražské Lvy od postupu do finále Vyzývacího poháru volejbalistů, ale o titul v třetím evropském poháru si nezahrají. Svěřenci kouče Tomáše Pomra sice po domácí výhře nad Ziraatem Bankasi Ankara 3:0 získali v dnešní odvetě v Turecku první set, ale zápas pak ztratili 1:3 po setech 28:26, 18:25, 21:25, 19:25 a rozhodující zlatý set prohráli 12:15.

Foto: Praha Lvi, ČTK

Na straně Lvů útočí australský smečař Luke Smith, sleduje blokař Petr Špulák, v zeleném libero Matyáš Ježek. Ilustrační foto.

Článek

"Celkově jsme byli velmi úspěšní, rvali jsme se statečně a zanechali výborný dojem. Museli ze sebe vydat maximum, aby nás udolali. Můžeme být spokojení. Teď převládá zklamání, ale celkově spokojenost," hodnotil trenér Pomr.

V Praze přehráli Lvi soupeře především za pomoci skvělého servisu a v odvetě se karta obrátila. Český klub ve všech setech dotahoval náskok soupeře, což se povedlo jen v koncovce úvodní sady. Lvi prohrávali už 22:24, ale odvrátili i třetí setbol za stavu 24:25 a při jejich první šanci set ukončit smečovali domácí do autu.

Lvům tak stačilo vyhrát k historickému postupu ještě jeden set, ale to se nepovedlo. Od druhého setu totiž byla Ankara lepší. Rázný útok favorita řídil s 26 body nejlepší hráč utkání Bulhar Atanasov, autor šesti es. "Škodil nám servisem, útokem, všemi činnostmi," uvedl Pomr. K Atanasovovi se přidaly osmnáctibodové nizozemské posily tureckého celku - univerzál Ter Maat a smečař Van Garderen.

Do zlatého setu vstoupili Lvi výtečně a po autu soupeře a úspěšném bloku vedli 3:0. Po dlouhé výměně ale bylo srovnáno na 6:6 a domácí odskočili na 10:8 poté, co blok zastavil Špulákův útok. Po "prasátku" po podání Ankary už to bylo 13:10 a konec přišel při druhém mečbolu a servisu Nedeljkoviče do pásky.

"Rozhodla kvalitní hra soupeře. Donutili jsme je odehrát maximum. Byli jsme pod brutálním tlakem a měli to složité. Strašně si cením, že jsme si řekli, že to odmakáme, odbojujeme, a tak to bylo. Za každého stavu tam hráči nechali všechno. Rozhodly mimořádné výkony individualit na druhé straně," prohlásil Pomr.

Ve finále třetího evropského poháru ještě český tým nehrál. Dukla Liberec si v roce 2010 zahrála Final Four a skončila čtvrtá. Před osmi lety byl Liberec v semifinále, ve kterém nestačil na pozdějšího vítěze soutěže italskou Piacenzu.

Semifinále Vyzývacího poháru volejbalistů - odveta:
Ziraat Bankasi Ankara - Lvi Praha 3:1 (-26, 18, 21, 19), zlatý set 15:12.
Čas: 134 min. Bez diváků. První zápas: 0:3, postoupil Ziraat Bankasi Ankara
Sestava a body Lvů: Nedeljkovič 3, Janouch 3, Smith 14, Špulák 8, Mihajlovič 16, Paták 15, libero Ježek - Pliaseckij, Toman, Vodička. Trenér: Pomr.
Nejvíce bodů Ankary: Atanasov 26, Ter Maat a Van Gerderen po 18.

Reklama