Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Církev na Kypru chce stažení písně z Eurovize. Uctívá podle ní ďábla

Kultura

  10:41
Nikósie - Synoda kyperské pravoslavné církve vyzvala vládu a veřejnoprávní rozhlasovou a televizní stanici CyBC, aby stáhly z mezinárodní hudební soutěže Eurovize píseň, která má zastupovat Kypr. Skladba El Diablo se podle církve klaní ďáblu a nerespektuje kyperské hodnoty. Vláda i stanice výzvu odmítly, informovala agentura Reuters

Píseň, která vzbudila pobouření. foto: Youtube.com/PanikRecordsTubeReprofoto

Synoda kyperské pravoslavné církve vyzvala vládu a veřejnoprávní rozhlasovou a televizní stanici CyBC, aby stáhly z mezinárodní hudební soutěže Eurovize píseň, která má zastupovat Kypr. Skladba El Diablo se podle církve klaní ďáblu a nerespektuje kyperské hodnoty. Vláda i stanice výzvu odmítly, informovala agentura Reuters

Podle církevních hodnostářů skladba „vychvaluje podmanění lidí ďáblovou autoritou“. Objevují se v ní totiž pasáže jako: „Dala jsem své srdce ďáblovi... protože mi říká, že jsem jeho anděl.“ Sama zpěvačka Elena Tsagrinouová se ale vyjádřila slovy, že jde o metaforu a píseň pouze vypráví  příběh ženy, které se podaří dostat z toxického vztahu. „ Zůstáváme odhodláni splnit náš cíl, tedy řádně reprezentovat Kypr v hudební soutěži,“ uvedla pro CNN.

Církev však interpretaci, že píseň, ve které se žena doznává k lásce k pekelníkovi, je metaforou mezilidských vztahů, odmítla. „Ať už se na píseň díváme z jakéhokoli úhlu (...) tak nepodává správné poselství,“ dodala synoda. Představitelé církve uvedli, že dostali pobouřené reakce od tisíců obyvatel Kypru. Petici na internetu proti skladbě podpořilo zhruba 16 000 lidí. K pravoslaví se v zemi hlásí přes 70 procent obyvatel.

Ben Cristovao jako Forrest Gump nebo Homer Simpson. Podívejte se, jakou píseň posílá Česko do Eurovize

Církevní představitelé vyzvali stanici, aby byla píseň nahrazena skladbou, která reflektuje kyperskou kulturu a tradici. Ředitel CyBC ale odmítl spornou skladu stáhnout ze soutěže. Připustil však, že stanice měla lépe vysvětlit obsah písně, která podle něj vypovídá o nezdravém vztahu dvou milenců.

„Vláda plně respektuje svobodnou uměleckou a intelektuální tvorbu,“ uvedl mluvčí kyperského kabinetu. Vláda podle něj nehodlá ve věci intervenovat, byť její představitelé respektují kritické názory na píseň.

Mezinárodní písňová soutěž Eurovize se letos uskuteční v nizozemském Rotterdamu a účastnit se jí mohou interpreti ze zemí, jež jsou členy Evropské vysílací unie či Rady Evropy. Ročník 2020 byl zrušen, v tom letošním bude Českou republiku zastupovat Ben Cristovao s písní Omaga. Na finále soutěže se obvykle dívá kolem 200 milionů lidí.

Autoři: ,