U českobudějovické Zavadilky pokáceli duby, naštvaní lidé čtyři zachránili

  14:14
Společnost Lesy a rybníky města České Budějovice téměř vykácela stromořadí u místní čtvrti Zavadilka. Zmizelo zhruba patnáct vysokých dubů, které tam rostly 130 let, čtyři zůstaly.

Kácení začalo ve čtvrtek. Lesníci nyní pracují v části lesa na kraji Zavadilky, hned vedle chodníku a stezky, která spojuje tuto část se sídlištěm Máj. Obyvatelé chodí pěšinou na kraji Branišovského lesa na procházky, denně ji využívají pejskaři či maminky s kočárkem.

Kácení u Zavadilky

„S tímhle prostě nesouhlasím. Proč to dělají?“ ptala se ve čtvrtek ráno místní obyvatelka Iva Zabilková. „Když tu káceli smrk proti kůrovci, to jsem pochopila. Ale proč shazují krásné duby kolem cestičky, které tu stíní, tomu vážně nerozumím,“ dodala.

Jednatel společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Karel Trůbl zmiňuje, že původně měly jít k zemi i poslední čtyři stromy. „Po ranním jednání na radnici jsme se však dohodli, že je tu necháme. Za mě to není správně,“ říká.

Ranní jednání potvrdil Tomáš Bouzek, náměstek primátora města, který má v kompetenci záležitosti spojené se společností. „Pan jednatel mi vysvětlil hospodářské a bezpečnostní důvody odstranění stromů. Ptal jsem se, proč se kácí zdravé duby. Nakonec jsme se dohodli, že alespoň zbylé čtyři stromy na místě zůstanou,“ přibližuje Bouzek.

Radnice podle jeho slov nemohla jednat dříve, protože o plánovaném zásahu nevěděla. Dozvěděla se o tom až ve středu. Provádění zásahů má na starost výhradně společnost městských lesů.

Kácení tak pravděpodobně zastavila vlna nesouhlasných reakcí, která se spustila během středy na sociálních sítích.

Duby nejsou zdravé, tvrdí jednatel

Jeden z lesníků zmínil, že si majitel sousedního pozemku dlouhodobě stěžoval. Větve mu prý zasahovaly nad majetek a listí mu padalo na zahradu. Jednatel Trůbl však odmítl tvrzení, že by se firma rozhodla jednat po nátlaku tohoto majitele.

„V žádném případě to tak není, naopak jsme mu v minulosti nikdy nevyhověli,“ sděluje.

Přidává, že k zásahům vedlo jen plnění lesního hospodářského plánu a bezpečnost lidí v případě pádu větví. Tvrdí, že některé duby nejsou zdravé a ohrozily by kolemjdoucí. Přidal, že v místě má další výsadbou vzniknout lesopark.

MF DNES se majitele pokoušela dnes zastihnout doma. Po zvonění však nikdo neotevřel.

Ranní schůzky u pokácených stromů se účastnil i krajský zastupitel Libor Moravec (ANO), který ve středu na problém upozornil na Facebooku.

„V pondělí podám podnět na krajském výboru životního prostředí. Budu žádat k věci usnesení, například aby se podnět dále předat Inspekci životního prostředí,“ prohlásil.

Autor: