Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starosta dovezl vakcínu, seniory očkují v sýpce. „Nechtěl jsem mít nástěnku plnou parte,“ vysvětluje

Očkování v kuchyňce kulturního domu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Očkování v kuchyňce kulturního domu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Očkování v Česku vázne, lidé proto volí různé strategie, jak se k vakcíně dostat. Například v městské části Dubeč na okraji Prahy vzal starosta věc do svých rukou a vakcíny společností Pfizer/BioNTech pro místní občany starší 80 let sehnal. Očkovací akci zorganizovala radnice spolu s hasiči a místním praktickým lékařem. „Nechtěl jsem, aby lidé cestovali za vakcínou přes celé město, když jim pomalu zakazujeme chodit po Dubči. Ať si dožijí život tak, jak si ho žili, a není tu nástěnka plná parte,“ říká starosta Jaroslav Tošil (ODS). Přinášíme reportáž z místa.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kamenná budova bývalé sýpky v pražské Dubči obvykle slouží jako centrum společenského života: konají se tu svatby, koncerty, kulturní akce. Během pandemie utichla a zůstala zavřená. Minulý týden se však začalo uvnitř topit, aby se mohla na dva dny stát znovu centrem – ale očkovacím.

V Dubči se odehrávalo očkování v historickém špejcharu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je druhý březnový den a dovnitř z ranní mlhy vstupuje Eva Krumpholcová, dáma ze sousedního domova s pečovatelskou službou. Hned u vchodu se jí ujme místostarosta Jiří Vohlídal (ČSSD), u „prezenčního stolku“ zapisuje do počítače nově příchozí zájemce o očkování do centrálního systému. „Jsem profesí ajťák, takže na mě padla tato služba,“ směje se.

Improvizovaná registrace na očkování. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

O den dříve, když se v městské části obklopené lesy a rybníky očkování rozjelo, byl zase na stráži šéf místních hasičů Karel Polák.

„Když jsem se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější