Biatlonistky na úvod domácího Světového poháru propadly, české kvarteto doběhlo na 18. místě

České biatlonistky Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová propadly ve štafetě, která ve čtvrtek zahájila Světový pohár v Novém Městě na Moravě. Po pěti trestných kolech a šestnácti dobíjeních skončily osmnácté. Vyhrály Švédky, které si triumfem zajistily malý křišťálový glóbus za hodnocení disciplíny.

Tento článek je více než rok starý.

Nové Město na Moravě (Aktualizováno: 18:43 4. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Davidová (vlevo) předává štafetu Lucii Charvátové

Markéta Davidová (vlevo) předává štafetu Lucii Charvátové | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Závod pokazila už Jislová, která v dosavadním průběhu sezony rozjížděla štafety dobře. Hned na první střelbě třikrát a navíc pomalu dobíjela a propadla se na předposlední pozici. Všechny náhradní náboje spotřebovala i vestoje a předala jako předposlední se ztrátou minuty a půl.

‚V botách mám akvárko.‘ Biatlonisty trápí v Novém Městě vysoké teploty a rozbředlý sníh

Číst článek

„Celý to bylo prostě špatně. Nejradši bych si stoupla na start a jela to celý znovu, protože tohle bylo fakt ostudný,“ řekla Jislová poté, co si při převlékání utřela slzy z očí.

„Je blbý, že to je zrovna štafeta. Kdyby to byl sprint, tak potrestám sama sebe, takhle za to musí pykat i ostatní tři. To je hodně špatný.“

Po pomalé Puskarčíkové posunula štafetu o čtyři místa dopředu mistryně světa Davidová, která dobíjela třikrát. „Kdyby to byl sólo závod, tak je to dost špatné, protože jsem netrefila tři terče. Byla by to tři trestná kola, naštěstí jsem měla možnost si to dobít, ale spokojená nejsem,“ konstatovala česká jednička pro Českou televizi.

Pak ale srazila domácí tým zpět Charvátová. Nenavázala na povedenou střelbu z MS v Pokljuce a musela celkem na pět trestných kol.

„Velice mě to mrzí, vypadá to hrůzostrašně. Z přemíry chtění jsem evidentně předvedla něco, co nebyl vůbec biatlon,“ řekla Charvátová Radiožurnálu.

„Je to škoda, jsme tu na domácí půdě. Poslední štafety se nám dařily, zlepšily jsme to hlavně střelecky. Ale tímhle výkonem jsme se poslaly do hlubin výsledkového pole,“ dodala.

V závěrečném běžeckém kole Charvátová alespoň předstihla Finky. Na vítězky ztratily české reprezentantky pět minut. Cílem projely jako osmnácté. Nejprve se o jedno místo posunuly po diskvalifikaci Ukrajinek za špatnou předávku, ale ta pak byla zrušena a Češkám osmnácté místo zůstalo.

Švédkám zajistila glóbus finišmanka Elvira Öbergová, která v cílové rovince předstihla Bělorusku Jelenu Kručinkinovou. Díky tomu se Seveřanky v celkovém pořadí dostaly před dosud vedoucí Němky. Šanci na malý křišťálový glóbus měly i Norky, které po polovině závodu vedly. Pak ale musela Ida Lienová po položce vestoje na trestné kolo a světové šampionky doběhly páté. Dostaly se před ně ještě Francouzky a Ukrajinky.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):

Ženy - štafeta (4x6 km):
1. Švédsko (Brorssonová, H. Öbergová, Perssonová, E. Öbergová) 1:03:26,6 hod. (0 trest. okruhů+6 dobíjení), 2. Bělorusko (Krjuková, Alimbekavová, Solaová, Kručinkinová) -1,2 (0+9), 3. Francie (Bescondová, Braisazová-Bouchetová, Chevalierová, Simonová) -27,8 (1+8), 4. Ukrajina -28,7 (1+10), 5. Norsko -40,0 (1+10), 6. USA -40,1 (0+7), ...18. ČR (Jislová, Puskarčíková, Davidová, Charvátová) -5:00,7 (5+16).

jak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme