Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemný monolit z Tečovic jde do dražby! Peníze pomůžou vážně nemocnému Kubíkovi k unikátní operaci

Autor: VaB - 
4. března 2021
19:38

Tajemný tečovický „mimozemský“ monolit poslouží k dobré věci! Na Aukru se bude konat charitativní aukce mystické plastiky, která připomíná ty, jež se po světě náhodně objevují. Výtěžek z aukce poputuje pro malého Kubu, který trpí vzácnou a neléčitelnou nemocí.

V noci na 11. prosince loňského roku se na poli u obce Tečovic objevil záhadný kovový monolit. Nebylo jasné, kde se tam vzal, nebo kdo ho tam přivezl - podobně jako u monolitů, které se tou dobou objevovaly po celém světě. Spekulovalo se o mimozemšťanech, nakonec se ale ukázálo, že za tím stála jedna zlínská firma. 

Monolit vztyčila v závěru minulého roku na poli za Tečovicemi společnost Zlínské stavby. „Chtěli jsme místním lidem zpříjemnit těžké období pandemie. A myslíme si, že se nám to povedlo. Dali jsme jim příjemnější téma k hovoru, než je koronavirus, a zároveň také cíl společné procházky,“ říká Tomáš Hlavička ze společnosti.

Monolit nakonec neposlouží jen k pobavení ale i k dobré věci. „Po naplnění prvního záměru jsme si řekli, že by monolit mohl posloužit ještě podruhé,“ dodává Tomáš. Na aukčním portálu Aukro se tak bude tento monolit dražit.

Ten, kdo ho získá, si ho pak bude moct vystavit na zahradě nebo klidně i doma. A na co půjde výtěžek z aukce? Peníze budou věnovány pro Kubu, hošíka, který trpí u nás neléčitelnou portální hypertenzií. Chlapci pomáhá i organizace Korunka Pomáhá. „Kubovi lékaři v prvním roce života diagnostikovali portální hypertenzi. Tato nemoc je u dětí velmi vzácná, ale bohužel u nás neléčitelná,“ popisuje na Facebooku. 

V poslední době se u Kubíčka nemoc zhoršila, vyřadila ho i z normálního života. „K opakovaným stupňujícím se bolestem břicha se loni přidala i febrilní neuropenie. Permanentním nebezpečím jsou také velké jícnové varixy, ze kterých hrozí vykrvácení,“ dodávají autoři.

Velkou nadějí je operace, která by chlapce mohla vrátit do relativně normálního života. Jde o náročný zákrok na klinice ISMETT v italském Palermu. Operací se obnoví průtoky krve játry, potlačí se tím téměř všechny následky zákeřné nemoci.

„Samotná operace a léčba je vyčíslena na jeden milión korun. Pojišťovna hradí jen samotný zákrok, ale veškeré další výdaje spojené s pobytem na klinice, které se mohou vyšplhat až ke 300 tisícům korun, si rodina musí uhradit sama,“ dodává Korunka. Operace Kubu čeká 19. dubna. 

Velkou pomocí pro rodinu by mohla být právě pořádaná aukce. „Celá vydražená částka z aukce monolitu připadá nadaci Korunka, odkud poputuje na Kubovu léčbu. Aukro z této aukce nebere žádné provize,“ sdělil CEO Aukra Michal Oškera.

Do aukce je možné se zapojit na tomto odkazu, a to od 4. března večer.

Zobrazit celou diskusi