Seriál IT Crowd letos slaví 15. výročí od svého uvedení. První díl Yesterday’s Jam měl premiéru 3. února 2006. V průběhu let 2006-2010 následovaly celkem čtyři série a poté ještě speciální závěrečný díl odvysílaný v roce 2013. Autor sitcomu Graham Linehan jako důvod ukončení pořadu uvedl, že vnímání i vystupování IT pracovníků se během té doby velice posunulo a změnilo k lepšímu. Plno stereotypů bylo odbouráno nebo vyvráceno, a tak mu téma seriálu přestalo dávat smysl. Příhody Jen, Mosse a Roye jsou přesto oblíbené dodnes, což dokazuje i současné zařazení seriálu do vysílání televizní stanice Prima Cool. 

Zdroj fotografie: Channel 4

1) Původně chtěl Graham Linehan, autor IT Crowd, napsat sitcom o cestovní kanceláři, ale nedokázal vymyslet dost vtipů

2) Linehana nakonec inspiroval k vytvoření seriálu skutečný IT technik, jehož schopnost komunikace a mezilidských vztahů plně odpovídaly těm Mossovým

3) První série se natáčela před živým publikem v Teddington Studios, další řady již vznikaly v britském filmovém studiu Pinewood Studios. V té době byl sitcom považován za mrtvý a natáčení před živým publikem za sebevraždu. Linehan si to nicméně nenechal rozmluvit.

4) Linehan se v IT Crowd často objevuje v malých rolích. Mezi ně patří například mariachi, sovětský kuřák nebo slepý čaroděj.

5) Premiérový díl na Channel 4 označila BBC za zklamání. Linehan si z toho však nic nedělal. Prohlásil, že je to běh na dlouhou trať, a připomněl další svůj seriál Father Ted, který si také fanoušky získával postupně. 

6) V roce 2011 měla vzniknout kompletní pátá série, jež byla od začátku plánovaná jako poslední. Nakonec však byla odložena a následně zrušena. Nejlepší nápady z chystané série se promítly do speciálního dílu The Internet Is Coming

7) V roce 2007 vznikla německá verze nazvaná Das iTeam – die Jungs an der Maus, která však u diváků naprosto propadla a seriál skončil po třech dílech

8) Americká verze IT Crowd, která se měla vysílat od roku 2008 a v níž měl Mosse hrát opět Richard Ayoade, pro změnu nevznikla vůbec. Natočil se pouze pilot, který se ale na obrazovky nikdy nedostal

Zdroj fotografie: Channel 4

9) V rámci PR kampaně k uvedení seriálu vznikl fiktivní web pro Reynholm Industries. S uživatelským jménem (moss.m) a heslem (lonelyroad) jste se mohli dostat k Mossovu správcovskému účtu, který obsahoval i záběry z bezpečnostních kamer, složky všech zaměstnanců a další interní informace

10) V seriálu lze najít spoustu odkazů na Linehanovy oblíbené věci. Například obrázek Flying Spaghetti Monster, panenka Buddy Bradley nebo plakát jeho oblíbené kapely Guided by Voices.

11) Graham Linehan vyzval fanoušky seriálu, aby pro třetí řadu IT Crowd darovali „geek“ věci, které se stanou rekvizitami v seriálu. 

12) Společnost Reynholm Industries sídlí na fiktivní adrese 123 Carenden Road. Ve skutečnosti je na vnějších záběrech budova News International na Thomas Moore Square

13) Ve čtvrté epizodě třetí série můžete přistihnout Roye, jak si čte Linehanův blog Why, That’s Delightful.

14) Ve scéně, kde Moss čeká na příjezd záchranné služby a hasičů, hraje videohru FEAR (First Encounter Assault Recon), kterou vydal Monolith v roce 2005.

15) Roy má na stole několik samolepek, mimo jiné i samolepku s nápisem O’Reilly Books, což byl oblíbený vydavatel technologických publikací. Vydavatelství ukončilo publikační činnost v roce 2017.

Zdroj fotografie: Channel 4

16) Denholmova kancelář se nachází ve 34. patře budovy. Ovšem když v prvním díle Jen nastoupí do výtahu, má tlačítka pouze pro 31 pater

17) Herečka Belinda Stewart-Wilson si v seriálu zahrála manželku Denholma (S2E2) i jeho syna Douglase (S4E6).

18) Když dá Richmond Denholmově matce CD metalové skupiny Cradle of Filth, řekne jí, aby si poslechla skladbu 4, Coffin Fodder. Ve skutečnosti se jedná o skladbu 9 z alba Nymphetamine.

19) Moss je o šest let starší než Roy, jejich představitele Richarda Ayoadea a Chrise O‘Dowda však ve skutečnosti od sebe dělí pouhé dva roky

20) Stejně tak Christopher Morris (Denholm Reynholm) je oproti Mattu Berrymu (Douglas Reynholm) starší jen o osm let

21) O roli Jen se ucházela herečka Sarah Hadland, která hrála v britském sitcomu Miranda.

22) Moss je velkým fanouškem soutěže Countdown. Stejně tak se soutěže ve svém reálném životě zúčastnil i Richard Ayoade, který Mosse ztvárnil.

23) Richard Ayoade se kromě hraní věnuje i režírování. Coby režisér je podepsán pod několika hudebními videoklipy, například Fluorescent Adolescent od Artic Monkeys.

24) Představitel Roye Chris O’Dowd ztvárnil hlavní roli v minisérii The Crimson Petal and the White (na motivy románu, který v češtině vyšel pod názvem Kvítek karmínový a bílý). V jedné ze scén se objevil kompletně nahý.

25) Herce z IT Crowd jste mohli společně potkat i v dalších pořadech. Chris O’Dowd a Katherine Parkinson si spolu zahráli ve filmech Doc Martin: On the Edge a The Boat that Rocked. Richard Ayoade se objevil v show The Mighty Boosh, jejímž spoluautorem je Noel Fielding (Richmond).