Hlavní obsah

RECENZE: Michael Robotham je pro své postavy nebezpečný

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2004 vycházela série knih australského spisovatele Michaela Robothama, ve které byl hlavní postavou klinický psycholog Joseph O’Loughlin.

Foto: Moba

Michael Robotham patří u českých čtenářů k oblíbeným autorům.

Článek

Některé z nich vyšly v českém překladu. Před dvěma lety se pak na zdejší trh dostal i překlad skvělého románu Štvanec, příběhu bývalého vězně Audieho Palmera zasazeného do amerického prostředí.

Před několika týdny vyšel v češtině psychologický thriller Hodná a zlobivá holka, první kniha z nové Robothamovy série s forenzním psychologem Cyrusem Havenem. A autor v ní podtrhl své silné i slabé stránky.

V dobře napsaném thrilleru rozehrál příběh Havena a teenagerky Evie Cormackové. Psycholog ji měl pouze vyšetřit a případně doporučit k tomu, aby mohla opustit dětský domov s ostrahou, v němž se ocitla po tragickém osobním zážitku. Šance pro dívku ale byla malá, a tak se Haven nabídl jako její pečovatel.

Bez velkých cavyků uspěl, což je zvláštní okamžik knihy. Vezmeme-li v potaz, co předtím ve svém životě absolvoval a co zažila Evie, sotva se lze smířit s tím, že by soudy kdekoli na světě na žití těchto dvou vzájemně cizích osobností pod jednou střechou kývly. Ale budiž.

Foto: Moba

Obal knihy

V knize tak startuje jedno z nejdůležitějších témat, budování vzájemné důvěry. Robotham velmi šikovně a literárně citlivě spojuje dvě naprosto rozdílné osobnosti, přibližuje ten proces krok za krokem, aby je nakonec vehnal do společného nebezpečí.

V tom se však opakuje. V několika knihách o Josephu O’Loughlinovi už dostal hlavní hrdina do podobného nebezpečí své nejbližší, svou rodinu. Haven v knize Hodná a zlobivá holka učinil totéž, jeho svěřenkyně se kvůli jeho nešikovným krokům z účasti na vyšetřování vraždy patnáctileté Jodie Sheehanové ocitla v přímém ohrožení života.

Nejenom že je to v Robothamově spisovatelské kariéře opakovaný příběhový zlom, kterým již sotva překvapí (pokud nebereme jako překvapení fakt, že s ním opět přichází). Zarážející je naivita hlavní postavy, jež nastoluje otázku, jestli si v životě našla tu správnou profesi. Každopádně důvěra v dokonalý thriller se s takovou zápletkou hroutí.

Hodná a zlobivá holka je přesto slušné čtení. V kapitolách jsou vraždy, incest, drogy, týrání, mučení, sex, tedy vše, co by podobné knihy měly mít. Je v nich ale především důsledné zkoumání osobností dvou životem poškozených postav a dobře odvyprávěný přerod Evie Cormackové z nedůvěřivého a narušeného dítěte z dětského domova v adoptovanou dceru, která přijde na chuť tomu být lepší.

Michael Robotham: Hodná a zlobivá holka
Moba, překlad Martina Williams Buchlová, 463 stran, 399 Kč

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám