San Bernabéu bude nejmodernější stadion světa. Ramos si na něm v dresu Realu ale už asi nezahraje...

San Bernabéu bude nejmodernější stadion světa. Ramos si na něm v dresu Realu ale už asi nezahraje...

O tom, že se San Bernabéu, který je domovem Realu již od roku 1947, v posledních týdnech a měsících rekonstruuje, pravděpodobně víte. Stejně jako to, že hráči Bílého baletu hrají zápasy LaLigy i Ligy mistrů ve svém tréninkovém centru na stadionu Alfreda Di Stéfana, kam by se za normálních okolností vešlo 6 tisíc diváků.

Vydatné úpravy by měly být dokončeny tak, aby se neohrozily oslavy 120. výročí od založení klubu, které jsou v plánu 6. března roku 2022, čili zhruba za rok.

A co vše bude v aréně díky nového? Předěláváno je klubové muzeum, nákupní centrum i fanship se přesunují a pod hrací plochou vznikne nových 500 parkovacích míst pro automobily i autobusy.

Náklady na rekonstrukci by se měly vyšplhat do výše 525 milionů eur, což je necelých 14 miliard korun. Vedení Los Blancos si na dotyčný krok vzalo úvěr, který bude splácet tři dekády.

Nejnákladnější položkou je zatahovací střecha a velmi silný obvodový plášť stadionu, který "sežere" vstupní boční věže. Protože se zvedla výška chrámu o 10 metrů, zvýšila se tak i kapacita na 84 tisíc míst.

"Stavěli jsme za plného provozu, ale stěhování klubu do tréninkového centra nám situaci usnadnilo, položen už byl také nový trávník. Stadion bude komfortní, bezpečný, s využitím nejmodernějších technologií. Výsuvnou střechou bude pohybovat mechanismus podobný těm, které zvedají mosty. Na hlavní tribuně bude prstenec sloužící jako obrazovka, další bude nad plochou 360stupňová. Samozřejmě více světla bude nejen uvnitř stadionu, ale i v jeho útrobách, které budou sloužit návštěvníkům a potřebám klubu. Reprezentativní i prodejní prostory, nový fan shop, několik restaurací, muzeum, to vše bude prostorné, komfortní a zářící. Uvnitř bude také velký počet eskalátorů. Jako obří obrazovka poslouží i vnější plášť stadiónu, na němž budou promítány gigantické obrazy slavných hráčů Realu. Jeho využití je velmi široké. Změní se také okolí, v bezprostřední blízkosti vyroste park o rozloze 6000 čtverečních metrů,“ zaznělo z úst šéfa přestavby Tristána Lópeze Chicheriho, jehož slova vyšla na idnes.cz.

A co názor prezidenta? "Santiago Bernabéu bude nejmodernějším stadionem na světě. Na fanoušky myslíme především, proto tady vyrůstají nové restaurace, kavárny a místa, kde si mohou zpříjemnit chvíle nejen v době zápasů. Chceme, aby zázemí stadionu bylo využíváno denně po celý rok," pronesl webem sport.cz citovaný prezident třináctinásobného vítěze Champions League Florentino Pérez, jenž myslí i na VIP návštěvníky. Nové San Bernabéu bude mít 105 lóží, jejichž roční pronájem má vyjít ročně až na 50 tisíc eur.

Co všemu říká nyní zraněný kapitán Sergio Ramos (35), který se však s Pérezem stále nedohodl na novém kontraktu a média spekulují o jeho letní změně dresu? "Sleduji, jak se stadion mění a roste do krásy. Já si na něm v dresu Realu už nejspíš nezahraju," uzavřela na sport.cz defenzivní legenda španělské reprezentace, jejíž názor by zřejmě mohla změnit jen skutečnost, kdyby jí vedení nenabízelo pouze roční, nýbrž dvouletou dohodu.

Nejlepší střelci Serie A? Ronaldo má v cestě za první cenou Capocannoniere nejspíše jen jednoho konkurenta

Zdroj: sport.cz