Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Globusu stále přes sněhuláka. Ministerstvo s novým napojením nesouhlasí

Liberec plánované druhé dopravní napojení průmyslové a obchodní zóny Sever nedostane do připravovaného nového územního plánu. Důvodem je nesouhlasné stanovisko ministerstva dopravy. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se bude město dál do budoucna snažit, aby druhé napojení vzniklo.

Příjezd k průmyslové a obchodní zóně v Růžodole patří k nejrušnějším a hlavně nejkomplikovanějším v pátém největším městě v zemi. Křižovatku, které se přezdívá sněhulák, tvoří tři na sebe navazující kruhové objezdy. Tento dopravní uzel je napojený i na průtah městem a denně tudy projedou tisíce automobilů. Kolony jsou tam na denním pořádku.

O vytvoření druhého napojení severní zóny se v Liberci mluví roky. V plánu je, vést ho za Globusem k nové čerpací stanici ve Stráži nad Nisou a tam napojit na průtah městem, který je zároveň silnicí první třídy. To je také důvod nesouhlasného stanoviska ministerstva dopravy. Sněhulák a plánované napojení jsou od sebe vzdálené asi čtyři kilometry a ministerstvo argumentuje podle primátora tím, že mít tak blízko sebe nájezdy, odporuje normám pro silnice první třídy.

Vedení radnice ale tento argument uznat nechce. „Uvažují (ministerstvo) v takzvaném extravilánu, to znamená, jako kdyby se tato silnice nacházela za městem. My naopak tvrdíme, že tato komunikace protíná město," uvedl primátor. Míní proto, že takové pravidlo by v jejich případě platit nemělo. „Mělo by se vnímat, že je to tepna města," řekl. Vzhledem k tomu, že nový územní plán chce radnice schválit ještě letos, nebudou podle Zámečníka trasu pro druhé napojení zóny do připravovaného návrhu zakreslovat. „Budeme ale dál bojovat, aby se to v budoucnosti stalo," dodal.

Napojení na průmyslovou zónu Jih

Pouze jedno dopravní napojení má i druhá průmyslová zóna v Liberci - Jih, a ani pro ni kapacitně nestačí. V jejím případě se ale s druhým napojením počítá v již platném územním plánu. Měla by to být od průtahu vedoucí dvoupruhová silnice dlouhá 1,4 kilometru. Projekt je ve fázi příprav. Nová silnice by měla odlehčit přetížené ulici České mládeže, která je též napojená na průtah městem. Proti výstavbě druhého napojení jsou obyvatelé Doubí, přes jejichž území by měla vést. Nesouhlasnou petici podepsalo přes 800 lidí. Obávají se, že silnice zničí poslední klidovou zónu bez aut v jejich čtvrti.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky silnice, Liberec, Globus, napojení, sněhulák, Jaroslav Zámečník, primátor, Ministerstvo dopravy České republiky, Starostové pro Liberecký kraj, Růžodol, Stráž nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Čulík

Co se pan primátor a politici diví ?! Před stavbou průmyslové zóny Sever měl investor vybudovat dva přístupy (jeden je stále připravený na MÚK Svárov - od sil. I/35 u nové přeložky I/13 na Frýdlant - proč to politici dlouhodobě odmítají ?!), pak se prostor změnil na obchodně průmyslovou zónu a změnily se tak intenzity dopravy po místních komunikacích, tedy jsou zde zácpy. A proč ?! Protože v minulosti někdo něco slíbil a nerealizoval (Investorsko Inženýrská společnost) a na druhé straně Město Liberec nezkontrolovalo závazky a tuto zónu zkolaudovalo, dalo do provozu bez splněné podmínky dvou přístupů. Takže páni politici, jsou to vaši kostlivci z minulosti. A vzpomeňte si na paní exprimátorku, která mně na zastupitelstvu oponovala: "Nepoučujte nás, pane inženýre". Kde není rady, tam není pomoci !!!

Středa, 10. března 2021, 20:30Odpovědět

Do Globusu stále přes sněhuláka. Ministerstvo s novým napojením nesouhlasí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.