Berlinale zná vítěze. Zlatého medvěda si odnáší satira Smolný pich, na níž se podílelo i Česko

Nejlepším filmem letošního ročníku berlínského festivalu je podle poroty Smolný pich aneb Pitomý porno. Snímek rumunského režiséra Radu Judeho podpořil i tuzemský Státní fond kinematografie a českým koproducentem je společnost endorfilm Jiřího Konečného. Jediným československým vítězem prestižního berlínského festivalu zůstává drama Skřivánci na niti.

Porota na vítězi ocenila, že film „provokuje ducha naší doby a vyzývá ho na souboj“, je „propracovaný i divoký, chytrý i dětinský, geometrický i nepřesný v tom nejlepším slova smyslu“. Judeho snímek podle poroty „útočí na diváka, vyvolává rozkol a nenechává nikoho v bezpečné vzdálenosti“.

Příběh učitelky, která je vystavena ostré konfrontaci s rodiči poté, co na internet unikne její soukromé video s choulostivým erotickým obsahem, je kousavá satira o sexu, lžích a videu, ale i nesmlouvavý pohled na pokrytectví současné společnosti nejen v Rumunsku. Režisér Radu Jude téma zpracoval neotřelou formou kombinující tři stylisticky zcela odlišné části. Snímek je koprodukcí Rumunska, Lucemburska, České republiky a Chorvatska.

Porota festivalu v Berlíně již v roce 2015 udělila Judemu Stříbrného medvěda za nejlepší režii za snímek Aferim!, na němž se rovněž koprodukčně podílelo Česko. Jeho další film „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ získal hlavní cenu, Křišťálový glóbus, na festivalu v Karlových Varech v roce 2018.

Podle producenta film „píchá do vosích hnízd“

„Radu Jude je pro mě režisér, který vždy jde proti proudu a, dalo by se říct, píchá do vosích hnízd. A toho si nesmírně vážím. I tento film je zrovna tak relevantní a trefný, protože bez skrupulí demaskuje pokrytectví a dvojí tvář současné společnosti. A je přitom i velmi vtipný,“ uvedl koproducent vítězného filmu Jiří Konečný.

Kromě Judeho filmu porota ocenila ještě například režiséra maďarského válečného dramatu Natural Light Dénese Nagyho nebo japonský snímek Wheel of Fortune and Fantasy. Hlavní hereckou cenu si odnesla Maren Eggertová za sci-fi komedii I'm Your Man.

Menzelova obnovená premiéra získala Zlatého medvěda

Čeští minoritní koproducenti slavili na Berlinale úspěch i v roce 2018, kdy festival ovládlo psychologické drama Touch Me Not, na němž pracovala tuzemská firma PINK. O rok dříve se ze Stříbrného medvěda za nové perspektivy filmového umění pro snímek Přes kosti mrtvých od české koprodukční společnosti nutprodukce radovala režisérka Agnieszka Hollandová.

V roce 2012 byla v hlavní soutěži uvedena Královská aféra dánského režiséra Nikolaje Arcela, která vznikla v koprodukci se společností Sirena Film a z festivalu si odnesla hned dva Stříbrné medvědy. Do hlavní soutěže se dostal i režisér Jiří Menzel s filmem Obsluhoval jsem anglického krále v roce 2007 a koprodukční snímek Edith Piaf, natočený s přispěním Okko Production.

Jediným československým vítězem prestižního berlínského festivalu však zůstává drama Skřivánci na niti, trezorový snímek Jiřího Menzela, který se na Berlinale v roce 1990 dočkal po téměř 20 letech od svého vzniku obnovené premiéry a získal Zlatého medvěda.