Všechny nemocnice v Plzeňském kraji jsou přeplněné, vyhlásily hromadné postižení osob

Všechny nemocnice v Plzeňském kraji vyhlásily plošný stav hromadného postižení osob, oznámila po jednání krajského krizového štábu jeho mluvčí. Nemocnice tím oznamují, že jsou přeplněné a nedokážou plnit obvyklé standardy zdravotní péče. Hromadné postižení osob v minulých dnech plošně vyhlásily Pardubický a Karlovarský kraj a učinilo tak i devět nemocnic ve Středočeském kraji.

V Plzeňském kraji je státem zřizovaná fakultní nemocnice v krajském městě, čtyři akutní krajské nemocnice, jedna městská sušická a jedna soukromá. Všechny nově vyhlásily hromadné postižení osob, které jim umožňuje dále omezit neakutní péči.

„Naše situace je stále velmi vážná, každý den přibývá okolo 1100 až 1200 lidí, kteří jsou pozitivně testováni. Jsme si vědomi toho, že se tento stav ještě nějakou dobu nezmění,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Na rozdíl od některých dalších krajů nevyhlásí kraj stav hromadného postižení plošně. Krizový štáb se domnívá, že to není možné. „Vyhlašovat HPO nebudeme, protože to legislativně neexistuje a není to v možnostech hejtmanů. Pojem HPO tedy spíše konstatuje závažnost stavu v zařízení a vyhlásit ho může zařízení samo,“ řekla mluvčí kraje Eva Mertlová.

Podle mluvčí je pro nemocnice stav hromadného postižení osob důležitý z formálního hlediska. Poslouží jim jako ochrana v případě, že by si někdo stěžoval, že nebyl ošetřen s běžným poraněním.

„V našem kraji v tomto režimu pracují všechna zařízení a ministerstvo je o tom informováno,“ ujistila. Kraj na vyčerpání lůžek i personálních kapacit upozornil ministerstvo zdravotnictví již 21. února, dodala.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je sice v Plzeňském kraji volných 13 procent lůžek intenzivní péče a téměř třetina standardních lůžek, jde však o lůžka pro necovidové pacienty. Pro infekční pacienty nezbývá nyní žádná volná postel. Fakticky je díky takzvaným reprofilizovaným lůžkům situace lepší, ale jen o málo. „Máme 59 volných lůžek plus jedno na intenzivní péči,“ vyčíslila hejtmanka. Ale v minulém týdnu nebylo podle ní ani jedno volné lůžko intenzivní péče.

Zcela plná je i domažlická nemocnice i přes dramatické navýšení počtu lůžek pro pacienty nakažené covidem-19. Ředitel Petr Hubáček upozornil, že kvůli zvýšenému množství úmrtí trpí zdravotníci nejenom fyzickým, ale hlavně psychickým vyčerpáním. „Těch pacientů je více, více z nich vyžaduje intenzivní péči, neinvazivní dechovou podporu a jsou to stále a stále mladší ročníky,“ řekla lékařka Barbora Špičková z Prahy. Do nemocnice v Domažlicích nastoupila tento týden.

Události: Ve třech regionech fungují nemocnice v režimu hromadného postižení osob (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj podobně jako některé další připravuje povolání ambulantních specialistů do nemocnic, aby jejich personálu pomohli. Zatím zjišťuje, kteří jsou ochotni pomoci.

„Vytvořili jsme webovou databázi, do které se nám tito specialisté hlásí. Teď evidujeme téměř padesát zájemců, kteří dobrovolně nabízí pomoc našim zařízením v kraji. S nemocnicemi a krajským šéfem lékařské komory budeme řešit další postup. Pracovní povinnost v tuto chvíli nepotřebujeme využít,“ uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová. Kraj oslovil také mediky a další studenty na pomocné práce. Celkem nemocnice v požadavcích uvedly potřebu 22 lékařů a 118 nelékařských pracovníků.

Kromě toho chce kraj dále převážet pacienty do jiných regionů, a kdyby nebylo volno v Čechách, tak i do Bavorska. Konkrétně se hejtmanka Mauritzová zmínila o nemocnici v Chamu nedaleko hranic.