Bůh mluví velšsky, proto mu nikdo nerozumí. V psychothrilleru Saint Maud přivádí k šílenství mladou pečovatelku

5. březen 2021

„Ind zabil holýma rukama rozzuřenýho levharta!“ burácí na přivítanou Aleš a Tonda přidává věcný dovětek, že Rajagopal Naik, kterého divé zvíře pokousalo a on ho na oplátku udusil, „košili už asi nevypere“. U konce s dechem je také devadesátiletý Jean-Luc Godard, který prohlásil, že konečně končí. Tedy samozřejmě až poté, co doválčí se svými dvěma aktuálně rozpracovanými projekty. A jéje, to jsme se báli!

Bizarních věcí se ale na světě samozřejmě děje mnohem víc. „Jackson Pollock, Rothko... Lidi, všechno to máme doma a všechno jsme to museli vyházet, protože to namaloval Číňan!“ huláká zoufale Aleš, který si stejně jako Tonda s Vítkem za obě své ledviny nakoupil padělaná díla ze soukromé sbírky tajemného Mexičana. Řeč je samozřejmě o novém dokumentu Netflixu Made You Look, který mapuje jeden z největších podvodů s uměleckými díly.

„Žádná průměrnost! Oceňuju zručný poskládání mluvících hlav, díky kterýmu vás napínavost celýho příběhu bude držet celou dobu,“ libuje si Aleš u filmu o zneuznaném čínském mistrovi, který si přijel do Ameriky obout Rothkovy boty a oblbnout celou tamní bublinu znalců a milovníků umění.

„Je důležitý říct, že nenapodoboval existující díla, jsou to vlastně nově objevená plátna,“ poukazuje Vítek na to, že snímek se dotýká touhy věřit, že je stále možné najít něco nového. „Zároveň je to velký pojednání o lidský psychologii – když už sami sebe o něčem přesvědčíte, je dost obtížný se z toho klamu vyvázat. Celá kauza trvala skoro dvacet let, a to už nemůžete ustoupit ani proti sobě, mozek si vyvine obranný mechanismy,“ naráží Aleš na chování galeristky, která celou lavinu spustila.

Jisté problémy s hlavou má i hrdinka debutu Saint Maud režisérky a scenáristky Rose Glass. „Spíš než škatulka horor je to něco ve stylu Romana Polanskýho, niternej portrét vyvrácený osobnosti,“ nastiňuje Vítek příběh o psychicky narušené mladé pečovatelce, ke které velšsky promlouvá Bůh.

„Je to film několika mimořádně silnejch scén, ale jinak drnkačka na jednu strunu,“ smutní Aleš a přiznává, že po všech nadšených recenzích asi čekal přeci jen trochu víc než vizuálně povedené artové cvičení.

Přebíjí forma u Saint Maud obsah? A jaké hororové klasiky vykrádá? Kdo z poroty Berlinale nejvíc připomíná ježka? Podaří se režisérce Céline Sciamma novým dramátkem Petit maman trumfnout svůj předchozí Portrét dívky v plamenech? Jak se podle Marie Schrader žije ve vztahu s androidem a jak dopadla konverzační westernovka herce Daniela Brühla? Kdo zakopl o práh věčnosti? Co rády poslouchají ryby? Jaký den má Aleš nejraději a proč zrovna Pátek? Kolik kočkovitých šelem zmlátil Vítek na vlastní svatbě? A vyjede Tonda nelegálně z Vinoře do Strukova? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.