Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Konec Rážové? Je to něco, co se nějakým způsobem děje, vysvětloval Blatný. Babiš považuje Svrčinovou za odborníka

Ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. foto: ČTK

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje ředitelku moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavlu Svrčinovou, která má v polovině března vystřídat ve funkci hlavní hygieničky Jarmilu Rážovou, za odborníka na svém místě. Chce, aby o epidemii mluvila na veřejnosti. Řekl to novinářům na dotaz ohledně rasistického vtipu sdíleného na její facebookové stránce. Uvedl také, že vláda v pátek o jmenování Svrčinové nejednala. Ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vtip zarazil a mrzí ho. Bude o tom se Svrčinovou hovořit.
  15:55aktualizováno  17:25

Hlavní hygieničkou se stane Svrčinová. Na jejím Facebooku byl příspěvek, který Romové označili za rasistický

Blatný na tiskové konferenci odmítl vysvětlit důvody odchodu Rážové. Uvedl, že nemusí všechna svá rozhodnutí vysvětlovat. „ Je to něco, co se nějakým způsobem děje,“ neodpověděl ani na dotaz, zda Rážová končí na vlastní žádost, nebo o její konec žádal sám ministr.  Svrčinová v rozhovoru pro SeznamZprávy řekla, že Blatný jako důvod odchodu Rážové uvedl, „že jeví známky únavy a má strach o její zdravotní stav“. Argument, že Rážová je unavená podle ní používal i premiér, který ji přemlouval, aby funkci přijala.

Blatný nechtěl komentovat ani loňský spor Svrčinové s tehdejším ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Babiš uvedl, že loňský spor vznikl kvůli řešení epidemie v OKD a „rozkolu s krajem“.

Zdravotnický deník tento týden psal o tom, že pozici na ministerstvu nemá jistou ani politický náměstek a koordinátor kapacity intenzivní péče v nemocnicích Vladimír Černý. S jeho prací podle deníku není spokojen Babiš. Na dotaz novinářů, zda bude usilovat o jeho odvolání, dnes Babiš řekl, že tuto otázku nebudou s ministrem Blatným komentovat.

Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. O tom, že uvažuje o výměně hlavní hygieničky, informoval po středečním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Babiš potvrdil jméno Svrčinové ve čtvrtek. Dodal, že doufá v to, že půjde do médií a bude tváří, které lidé uvěří.

Sedmapadesátiletá Svrčinová vede moravskoslezskou krajskou hygienickou stanici od loňského ledna. Je odbornicí v ochraně a podpoře veřejného zdraví, dlouhá léta se specializovala na hygienu výživy a bezpečnost potravin, jako auditorka i na celoevropské úrovni v Bruselu. O funkci hlavní hygieničky se před pěti lety ucházela ve výběrovém řízení, kvůli novému služebnímu zákonu jí ale nebyla jako dostatečná kvalifikace uznána předchozí práce pro Evropskou komisi.

Na facebookové stránce Svrčinové byl loni v říjnu sdílen příspěvek, který ve čtvrtek romská organizace Romea na twitteru označila za rasistický. „Nevím, jak se mně to na profilu ocitlo, a proto jsem celý profil zrušila. Já opravdu facebook nepotřebuju,“ řekla k tomu ČTK Svrčinová. „Nic takového není v mém vlastním přesvědčení a rozhodně tyto pocity žádné nemám, že bych byla rasistka,“ uvedla večer v pořadu České televize Události, komentáře.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!