Hlavní obsah

Moravec si štafetové loučení pokazil trestným kolem. Češi v nezvyklém složení byli desátí

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

Čeští biatlonisté obsadili při domácím štafetovém závodě Světového poháru desáté místo, když za vítězným Německem zaostali o více než čtyři minuty. Problém nastal na druhém úseku, kdy loučící se Ondřej Moravec musel po střelecké položce vleže na trestné kolo a ztratil kontakt s nejlepšími. Malý křišťálový glóbus za prvenství v disciplíně uhájili třetím místem Norové, kteří běžecky dominovali, ale srazila je tři trestná kola.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český biatlonista Milan Žemlička na trati.

Článek

Češi nastoupili v hodně překvapivém složení, tradiční finišman Michal Krčmář obsadil první úsek a patřil v něm k nejlepším. Ležku odstřílel čistě, vstoje jen jednou dobíjel a předával se štafetou se definitivně loučícímu Ondřeji Moravcovi na třetím místě. „Na těžkém sněhu to bylo běžecky takové sápání, přivezl jsem to v kontaktu s nejlepšími," vykládal Krčmář.

Domácí reprezentanti v té chvíli zaostávali jen šest vteřin za vedoucím tandemem Německo, Norsko. Doll s Dalem v čele ale nasadili na druhém úseku zběsilé běžecké tempo, jemuž šestatřicetiletý český biatlonista úplně nestačil. „Na mě to bylo vážně moc, nohy dostávaly děsně zabrat," připouštěl Moravec.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Ondřej Moravec v akci.

Na střelnici pak přijížděl v kontaktu s Francouzem Fillon-Mailetem. Položka vleže mu vůbec nevyšla, musel po ní na trestné kolo a z něj se vrátil až na 11. místě. „Měl jsem rány moc vpravo, tam jsem si neporadil s větrem. S ohledem, že to bylo naposledy, tak mě to hodně zamrzelo," líčil český veterán, jenž v kariéře absolvoval celkem 96 štafetových závodů, včetně mixu.

Při střelbě vstoje si Moravec reputaci trochu napravil, dal ji čistě a rychle, což pro něj znamenalo alespoň maličko posun pořadím. Na předávce tak byli Češi desátí se ztrátou téměř dvou minut na Německo, které v polovině závodu vedlo o deset vteřin před Francií.

Norové nabrali ztrátu kvůli tomu, že Dale po střelbě vstoje musel na trestné kolo. T. Boe sice od prvních metrů začal padesátisekundové manko zmenšovat. Jenže ani on nezvládl stojku čistě a po trestném kole pro něj zůstali nedostižní Peiffer i Desthieux. Nor předával svému mladšímu bratrovi čtvrtý.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Milan Žemlička v akci.

Milan Žemlička si hned na začátku třetího úseku píchl hůlku mezi nohy a poroučel se na zem. Na střelnici pak musel na obou položkách dvě rány opravovat, a hlavně běžecky dost zaostával. „Foukalo tam, bylo to těžké. Pomalý sníh, jsem z toho dost urvanej," mínil. Udržel ale desátou příčku.

Po jedenácti týdnech se do SP vracející Adam Václavík pak dělal na lyžích i střelnici maximum, aby českou pozici před dotírajícími Švédy i Finy udržel. „Těžké podmínky, jak dopoledne na trať napadla taková brzdička. Fakt jsem si hrábnul, ke konci už mě vypínaly nohy a navíc při střelbě byly i ošidné poryvy větru, takže jsem rád, že to mám za sebou bez nějaké kaňky," líčil vyčerpaný finišman reprezentačního kvarteta.

Němci sice měli na posledním úseku nejslabší běžecký článek Nawratha, ale střelbu zvládl perfektně. Na rozdíl od Francouze Jacquelina, kterého vleže potkal podobný střelecký kolaps jako nedávno na MS. Z osmi ran poslal do terče jen jedinou a na trestném kole musel kroužit 600 metrů navíc, čímž se propadl mimo stupně vítězů. Druzí byli celý závod se lepšící Rusové. Johannes Boe vytáhl Norsko na medailové pozice, i když také on musel po stojce na trestné kolo. Třetí místo v cíli ale stačilo na zisk malého glóbu.

Světový pohár biatlonistů v Novém Městě na Moravě
Štafeta mužů 4x7,5 km
1. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Nawrath) 1:12:28,1 (0+5)
2. Rusko (Chalili, Jelisejev, Loginov, Latypov) +1:21,7 (0+8)
3. Norsko (Lägreid, Dale, T. Boe, J. Boe) +1:33,2 (3+9)
4. Slovinsko +2:13,2 (0+8)
5. Francie +2:14,7 (4+9)
6. Rakousko +2:17,0 (0+5)
7. Itálie +2:48,1 (1+15)
8. Bělorusko +3:26,6 (1+7)
...10. Česko (Krčmář, Moravec, Žemlička, Václavík) +4:21,6 (1+11)

Reklama