Hlavní obsah

Éra call center se stovkami lidí v jedné místnosti skončila, říká šéf O2

První ukázka z videorozhovoru s generálním ředitelem O2 Jindřichem Fremuthem.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Během pandemie zavřela firma O2 svá call centra s více než tisícovkou lidí a operátory přesunula na home office. „Zpět už se většina z nich nevrátí,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf O2 Jindřich Fremuth.

Článek

Obrovská call centra se stovkami lidí jsou v případě telekomunikační společnosti O2 minulostí. V podobě, v jaké fungovala několik let, je firma pro svých patnáct set telefonistů ruší.

„Ze dne na den jsme byli schopni poslat lidi domů, aby se připojili do našich systémů přes počítač a IP telefon. Vyřešili jsme tím epidemickou situaci v místech, kde se koncentruje hodně lidí, a navíc nám to otevřelo oči. Když mohou lidé dělat tuto práci z domu, proč by ji nemohli dělat na pobočkách? Naše pobočky tak začaly fungovat jako distribuovaná call centra,“ říká generální ředitel O2 Jindřich Fremuth s tím, že zánik obrovských telefonních center firma sice plánovala už v minulosti, ale pandemie ho výrazně urychlila.

„Pochopitelně to bude mít pozitivní dopad i na nemovitostní stránku věci,“ dodává Fremuth s tím, že call centra se zmenší, zefektivní a zmodernizují. „Původní lokality přebudováváme v duchu zmenšení prostoru. Víc prostoru pro kolaborativní práci nebo pro setkávání a školení lidí.“

„V Česku máme tři klíčové lokality, kde zjednodušeně řečeno pracuje mezi 1000 a 1500 lidmi. Náš cíl je, aby distančně pracovaly dvě třetiny z nich a do budov docházely jen na školení a workshopy,“ dodává Fremuth.

O2 není jediná firma, která se vydala tímto směrem. Už v minulosti Seznam Zprávám řekl spoluzakladatel Avastu Pavel Baudiš, že firma zvažuje, že své zaměstnance už nevrátí do kanceláří. V interním průzkumu totiž vyšlo, že 40 procent lidí chce trvale pracovat z domova, a tak jim to firma chce nabídnout.

Celý rozhovor s generálním ředitelem O2 Jindřichem Fremuthem přineseme na Seznam Zprávách v nejbližších dnech.

Reklama

Doporučované