Hvězda seriálu Most! bude pod taktovkou Miroslava Krobota čelit teroristům. Kdyby radši hořelo vzdá hold dobrovolným hašičům a poetice prvních filmů Miloše Formana

Hvězda seriálu Most! bude pod taktovkou Miroslava Krobota čelit teroristům. Kdyby radši hořelo vzdá hold dobrovolným hašičům a poetice prvních filmů Miloše Formana
Kdyby radši hořelo - Michal Isteník a Miroslav Krobot | BontonFilm
Komedie Kdyby radši hořelo se začala natáčet už vloni v říjnu, hlavní část potom probíhá během letošního února a března, nedávné mrazy dokonce donutily filmaře natáčení na několik dní zastavit. Premiéra v kinech je v plánu na začátek roku 2022. Režisérem a scenáristou je dubutující Adam Koloman Rybanský.
Stylem a zpracováním navazuje snímek na poetiku filmů Ivana Passera nebo Jaroslava Papouška. „Během vývoje filmu nám to lidé často říkali. Nejde však o záměr, ale oba, včetně Miloše Formana, jsou pro mě v tvorbě velikou inspirací, popisuje režisér a současně autor scénáře Adam Koloman Rybanský. „Součástí mého přístupu je absurdita, humor a civilní herectví kombinované s neherci. Chtěl bych žánr komedie o obyčejném člověku aktualizovat do dnešní doby a navrátit mu závažnost, kterou často měly právě komedie z 60. let. Při práci klademe důraz na kontrasty vážného a komického, které vytváří všudypřítomnou absurditu života,“ dodává režisér ke stylu filmu.
Kdyby radši hořelo
Kdyby radši hořelo | BontonFilm
O čem to bude: Obyvatelé vesnice se chystají na Velikonoce, probíhá jarmark, chlapi před hospodou komentují zelené pivo a nebezpečí chemtrails, když oslavu na návsi naruší náraz dodávky do kašny. Řidiči se podařilo zmizet a nikdo si nemůže být jistý, co se vlastně stalo. Lidé jsou nicméně přesvědčeni, že šlo o teroristický čin a zdá se, že bezpečí vesnice teď závisí na hasičích, jejich odhodlanosti a akci. (Bontonfilm)
Miroslav Krobot hraje respektovaného náčelníka hasičů, pro něhož teroristické nebezpečí znamená nebývalou vzpruhu a do ochrany vsi se vrhne se vší silou. Michal Isteník je jeho mladší chráněnec, jenž se těší na své první dítě a poznává, co to je mít přehnaný strach o rodinu. Má dobré srdce, jen moc věří tomu, co mu kdo řekne a co zjistí na internetu.
Anna Polívková, Michal Isteník
Kdyby radši hořelo | BontonFilm
Film ukazuje konkrétní situaci, jeho důležitým tématem je strach, nejistota a zmatenost dnešní společnosti vyplývající z přemíry informací. „To je dnes problém všude, nejen u nás. V klasických médiích a v oceánu internetu dnes zpochybníte jasnou pravdu a fakta a stejně tak najdete hlasitou podporu pro lecjakou pitomost. Je snadné pak obojí zaměnit,“ říká producent Pavel Vácha.
Scénář vznikal několik let a pandemie koronaviru posledního roku mu v mnoha ohledech dává nepříjemnou aktuálnost. Řada věcí, jako by ze scénáře vystoupila do skutečného života. „Například atmosféra vesnic, které byly v kompletní karanténě, nebo průběh striktně omezených Velikonoc. To vše mě ještě více utvrdilo v neustálé aktuálnosti a naléhavosti scénáře, který píšu již několik let,“ dodává Adam Koloman Rybanský.
Miroslav Krobot, Michal Isteník
Kdyby radši hořelo | BontonFilm
Prapůvodní inspirací k námětu byl zoufalý čin pokáceného stromu přes koleje, který v důsledku strachu a manipulace v mediálním prostoru spáchal Jaromír Balda v roce 2017. Stal se tak prvním českým teroristou, ačkoliv byl ve svém okolí brán jako hodný a bezproblémový člověk a ve své podstatě myslel, že koná dobro.
"Naprosto zásadní je pro mě nesoudit a nezesměšňovat lidi s odlišnými názory, ale naopak je pochopit. Základem filmu je snaha porozumět smýšlení lidí, kteří si své názory utváří pod vlivem strachu, xenofobie, populismu nebo různých dezinformací. A toto všechno v posledním roce vlivem pandemie neustále sílí . . . kdyby radši hořelo,“ uzavírá názvem filmu Adam Koloman Rybanský.