V kapele nemůže bejt policajt! S Amritem Senem o Michael’s Uncle i pomoci drogově závislým

5. březen 2021

S rokenrolem se skončit nedá. Minimálně tak soudí Amrit Sen, jeden z nejvýraznějších zpěváků tuzemské hardcorepunkové scény. Frontman kapel Michael’s Uncle nebo ThANX si s námi přišel popovídat nejen o bouřlivé minulosti nebo nedávné reedici desky End of Dark Psychedelia. V prosinci totiž vyšla benefiční kompilace Sanitas Animae pro organizaci Sananim, která už 30 let pomáhá uživatelům drog a ve které Amrit Sen taktéž působí. 

„Začít v punkový kapele bylo snadnější než nějaký jiný model. Stačilo vzít kytaru a píchnout to do nějakýho aparátu. Kapely vznikaly jako houby po dešti,“ definuje Amrit Sen konec osmdesátých let, kdy se pomalu začal probouzet k životu i Majklův strýček. Na jednom večírku se dala dohromady původní sestava, v které figurovali Petr Stanko, Karel Jančák a Ivan Klein. Záhy se přidal i bubeník Jarda Stuchlý a v kulisách předrevoluční Prahy se začala psát historie jedné ze zásadních kapel lokálního hardcore punku.    

  

Nebavili jsme se ovšem pouze o starém českém punku a Michael’s Uncle. Sanitas Animae v překladu znamená „zdraví duše“. Stejnojmenná kompilace začala vznikat před rokem, během prvního lockdownu, jako varianta pomoci drogově závislým během pandemie.

Původně se zamýšlelo, že se na ní objeví okolo patnácti kapel, blesková a nadšená odezva od oslovených interpretů nakonec způsobila, že čítá přes stovku kapel napříč (nejen) českou nezávislou hudební scénou. „Má to asi šest hodin, nedá se to pustit od začátku do konce,“ shrnuje se smíchem Amrit rozměrnost kompilace, kterou najdete ke stažení na Bandcampu.

K práci pro organizaci Sananim, pomáhající drogově závislým, se Amrit dostal přes svou vlastní drogovou minulost, první experimenty s návykovými látkami prováděl už ve svých 15 letech. A přestože se zařekl, že už rozhovory na téma své závislosti nebude dávat, nakonec do temnoty minulosti nechal nahlédnout i Špínu. Neutápěli jsme se v ní však dlouho. 

Odkud bral v 80. letech Amrit hudební inspirace a kdy se to u něj zlomilo k punku? Kdo je Majklův strýček? A jakou roli sehrál v začátcích kapely? Jak vypadala tehdejší pražská punková scéna a co se na ní dělo? Co vyjadřuje zkratka Sananim? Přes co vedla Amritova cesta ven z drog? A sehrála v ní nějakou roli víra? A co dělají ThANX? Poslechněte si celý rozhovor s Amritem Senem ve Špíně!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.