InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Situace v hradecké nemocnici je napjatá. S covidem ale bojuje vlastními silami

S covidem je v jindřichohradecké nemocnici za poslední dny hospitalizováno devadesát až sto deset pacientů. , Autor: Nemocnice Jindřichův Hradec

S covidem je v jindřichohradecké nemocnici za poslední dny hospitalizováno devadesát až sto deset pacientů.     Autor: Nemocnice Jindřichův Hradec

JINDŘICHŮV HRADEC - V jindřichohradecké nemocnici se počty hospitalizovaných pacientů s nemocí Covid-19 za uplynulý týden pohybují okolo devadesáti až sto deseti denně. K dnešní půlnoci leželo čtrnáct lidí na jednotce intenzivní péče, z toho deset lidí s koronavirem napojeno na umělou plicní ventilaci. Nemocnice navíc navyšuje kapacitu léčby vysokoprůtokovým kyslíkem. Tu poskytuje jak na interně, tak na covidových jednotkách. Touto metodou se tu léčí dalších deset pacientů.

V posledních dnech došlo na Jindřichohradecku k nárůstu případů koronaviru a situace se zatím stále nezlepšuje. Místní nemocnice je vzhledem ke své kapacitě v jižních Čechách zatížena nejvíce. „V tuto chvíli máme přibližně stejně pacientů jako nemocnice v Českých Budějovicích. Vzhledem k naší kapacitě se pohybujeme mezi pětatřiceti až čtyřiceti procenty veškerých akutních lůžek. Museli jsme velice omezit odkladnou péči. Samozřejmě akutní péči poskytujeme v plné výši. Ale na operačních sálech byl výrazně omezen provoz, stejně tak i na dalších odděleních, která nejsou covidová," uvedl primář oddělení ARO a člen představenstva Vít Lorenc.

Co se týká personálu, je na tom nemocnice lépe než na podzim. Může za to především vakcinace zdravotníků, která zafungovala. „Máme méně nemocných a jen pár našich kolegů je v karanténě. Ti jsou pozitivní po vakcinaci, ale mají asymptomatický průběh. Takže je tady zjevné, že očkování sice zcela neochrání, ale způsobí bezpříznakové onemocnění. Nepochybně to funguje," dodal primář Lorenc.

I přes to je situace napjatá. Nemocnice jede v podstatě na 200 procent. „To zatížení personálu především na covidových jednotkách je obrovské. Přeskupili jsme síly v rámci nemocnice a všichni dělají všechno. Použili jsme personál z necovidových oddělení na covidové jednotky. Zatím se nám to daří zvládat. Ale když jsem si četl statistiky, tak jsem zjistil, že naše provozní zatížení je srovnatelné například se Sokolovem. Ale není tu žádný zmatek, neposíláme pacienty jinam. A doufám, že se nám to bude dařit i nadále," poznamenal primář ARO.

Nejbližší dva až tři týdny by ale nejen pro jindřichohradeckou nemocnici mohly být kritické. V tuto chvíli se stará o pacienty, kteří se nakazili přibližně před čtrnácti dny, současná situace tak bude mít určitý doběh. „Bez striktní hygienické disciplíny, bez dodržování opatření a bez vakcinace není cesty ven. Dodržování nařízených režimů je projevem ohleduplnosti a naší odpovědnosti. Ne vůči nám samotným, protože ti mladí lidé, které potkávám bez roušek, ti budou mít určitě lehký průběh onemocnění. Nicméně britská mutace viru je vysoce nakažlivá a najde si v populaci křehké jedince, kteří za to bohužel mohou zaplatit svým životem. Takže je opravdu třeba ohleduplnost, odpovědnost, roušky, hygiena a vakcinace. To je jediná cesta k otevření společnosti," zakončil Vít Lorenc.

Pokud jde o kapacitu, má jindřichohradecká nemocnice stále ještě své vlastní záložní možnosti. Spolupracuje ale i s ostatními jihočeskými nemocnicemi, do kterých by mohla své pacienty v nejnutnějším případě převézt. V současné chvíli by to bylo například infekční oddělení v Českých Budějovicích. Pokud by do budoucna ani toto řešení nestačilo, postupovalo by se podle krajského pandemického plánu, který zmiňuje lůžka například v lázeňských zařízeních.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace