Prozpívat se zpátky k tělu. Sedmé nebe s Pavlem Klusákem a novými radikálními hlasy

4. březen 2021

Hodina odvážných hlasů, které se vypravují hledat sebe sama aneb čerstvé nahrávky se silnou rolí vokálů. „V době, kdy nás virtualita a čas u počítače dokáží docela odvést od tělesných věcí, někteří lidi začínají zpívat právě proto, aby se znovu spojili s tělem, naslouchali mu a něco se od něj dověděli,“ vymezuje autor pořadu jeho téma.

Trondheim Voices, norský ženský sbor, zpívá jedinečný program Folklore, který jim napsali a produkovali členové experimentálních Supersilent: Helge „Deathprod“ Sten a Ståle Storløkken. Když posloucháme a pozorujeme Trondheim Voices, slyšíme zpěvačky, které se skutečně chtějí spojit s něčím základním, prastarým v sobě, ale taky slyšíme příslušnice generace, která už zrála s elektronikou, noisem, experimentem, postpostmoderním přístupem k folklóru – a je připravená použít do znovukonstruovaného rituálu prvky a funkce ambientu, minimalismu, skladatelských avantgard, ale i happeningu a performance.

V pořadu dále zní komentované novinky indonéského dua Senyawa (album Alkisah); dojde i na anglickou houslistku, flétnistku, varhanici a zpěvačku Lauru Cannell a na norské deníkové koláže zpěvačky a postjazzové autorky Karoline Wallace (album Stilklinger).

autor: Pavel Klusák
Spustit audio