Česko nejedná s Čínou o dodávce vakcíny, řekl Babiš. V jejím získání se neangažuje ani Blatného resort

Česko nezačalo jednat s Čínou o dodávce vakcíny Sinopharm. Po pátečním jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Potvrdil ale, že žádal prezidenta Miloše Zemana, aby čínského prezidenta v této věci kontaktoval. Žádnou aktivitu ve věci získání čínské vakcíny nevyvíjí ani ministerstvo zdravotnictví, uvedla mluvčí resortu Barbora Peterová.

Praha (Aktualizováno: 17:57 5. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská vakcína Sinopharm proti koronaviru

Čínská vakcína Sinopharm proti koronaviru | Foto: Tingshu Wang | Zdroj: Reuters

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) opakovaně řekl, že všechny používané vakcíny proti covidu-19 musí být registrovány Evropskou komisí na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé prostředky.

Také premiér Andrej Babiš preferuje, aby čínský výrobce požádal o registraci v EU. Pokud by používání ruské nebo čínské vakcíny v Česku umožnilo ministerstvo zdravotnictví, bylo by očkování těmito látkami podle premiéra dobrovolné.

Do Česka pak nebude podle Babiše dovezena vakcína, která by neměla registraci v EU, nebo výjimku ministerstva zdravotnictví. Firmy a občané ale podle něj mají o dosud neschválené vakcíny zájem.

Žádost z Hradu

Hrad tento týden uvedl, že o dodávku čínské vakcíny Sinopharm požádal Zeman na žádost premiéra Babiše, dopisem se obrátil přímo na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Virtuálně se spolu nedávno setkali na summitu 17+1 Číny s některými evropskými zeměmi. Si těmto zemím údajně slíbil, že pokud budou mít o čínskou vakcínu zájem, pokusí se jim vyhovět.

V nemocnicích musejí opět pomáhat studenti. Povinné testování čeká státní zaměstnance

Číst článek

Zemanovu žádost podle Hradu čínský prezident odsouhlasil a postoupil čínským úřadům. Nyní by tak podle informací ČTK mělo záležet na tom, zda Česko prostřednictvím ministerstva zdravotnictví projeví o využití vakcíny zájem.

Babiš v pátek potvrdil, že žádal Zemana, aby kontaktoval své protějšky v Izraeli, Rusku a Číně s tím, zda jdou možné dodávky vakcín z těchto zemí. Jednat s Čínou se ale nezačalo, uvedl.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová na dotaz, zda bude úřad nějakou iniciativu v této věci podnikat, uvedla: „Ve věci vakcíny Sinopharm aktuálně ministerstvo zdravotnictví žádnou aktivitu nevyvíjí“.

Podle Peterové je ale ministr informován o krocích, které prezident a premiér vyvíjejí ve snaze získat kromě čínské vakcíny také ruskou očkovací látku Sputnik V.

Nutná výjimka ministerstva

Pokud by Česko chtělo používat ruskou nebo čínskou vakcínu, které nemají registraci pro používání v EU, muselo by jim ministerstvo zdravotnictví udělit výjimku. Před tím by požádalo o odborné stanovisko Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten ale podle své mluvčí Kláry Brunclíkové k čínské vakcíně zatím žádné informace nemá.

Biochemik Trnka: Nepotřebujeme neregistrované vakcíny. Hlavní problém je distribuce těch, co máme

Číst článek

V případě Sputniku V, o který Rusko požádal také Zeman, se lékový ústav začal na žádost úřadu vlády předběžně zabývat dostupnými informacemi o této vakcíně.

Brunclíková zdůrazňuje, že se ale nejedná o zahájení oficiálního procesu.

„V případě, že nás ministerstvo zdravotnictví osloví, jsme připraveni poskytnout odbornou součinnost a na základě podkladů stanovisko vypracovat. Nezbytnou podmínkou je však dodání veškeré potřebné dokumentace ze strany výrobce. Taková žádost ale dosud nepřišla,“ dodala Brunclíková.

Evropská léková agentura tento týden oznámila, že zahájila průběžné hodnocení ruské vakcíny. Posouzení může trvat i několik měsíců.

Bez unijní registrace očkuje ruskou i čínskou vakcínou Maďarsko. Ruský Sputnik získalo i Slovensko, okolnosti nákupu vakcíny bez souhlasu vlády vyvolaly krizi ve slovenské vládní koalici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme