Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

V Brně se objevily další dva případy jihoafrické mutace. Pocházejí ze stejné čtvrti jako posledně

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto:  Jan Zatorsky, MAFRA

Brno - Laboratoře Elisabeth Pharmacon odhalily v pátek v Brně další dva pozitivní vzorky s jihoafrickou mutací koronaviru. Týká se lidí ze stejné městské části, kde se nachází školka s potvrzeným výskytem mutace, uvedl na twitteru ředitel laboratoře Omar Šerý.
  18:11aktualizováno  18:13

V Brně se zřejmě objevily další případy jihoafrické mutace, jedna žena je ve vážném stavu

V minulosti se jihoafrická mutace objevila ve školce v městské části Brno-Líšeň, kde se nakazilo pět lidí. Hygienici kvůli tomu v únoru školku zavřeli. V kraji je bezmála deset případů s podezřením na jihoafrickou mutaci. Na nové případy upozornila Mladá fronta Dnes. 

Ve školce bylo pět případů nákazy u dvou učitelek a tří dětí. „Celkově jsme odhalili sedm vzorků s jihoafrickou mutací v Brně, z toho pět jsme jich potvrdili sekvenací,“ uvedl Šerý.

V minulosti se v kraji mluvilo ještě o jihoafrické mutaci u ženy, která se vrátila ze zájezdu ze Zanzibaru, a také u ženy, která nikde v cizině nebyla. V kraji by tak bylo devět případů. Jihomoravští hygienici ale nechtějí případy komentovat a odkazují na ministerstvo zdravotnictví.

Šerý uvedl, že laboratoře Elisabeth Pharmacon jako první v ČR kvůli šíření jihoafrické mutace zahajují testování všech vzorků ze svého odběrového centra na jihoafrickou a britskou mutaci, a to od pondělí. Výsledek testu bude obsahovat informaci, zda vzorek obsahuje některou mutaci.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!