První domovy pro seniory se vracejí k běžnému provozu

Události v regionech: První domovy pro seniory se vracejí do běžného režimu (zdroj: ČT24)

První pražské domovy pro seniory se začínají vracet k běžnému režimu. Možné to je v zařízeních, kde už obyvatelé i personál mají 14 dní od druhé dávky očkování proti koronaviru. I nadále v nich platí přísná hygienická opatření.

Senioři v domově pro seniory na pražském Břevnově už se mohou opět věnovat společným aktivitám. „Cvičíme nejen tělo, ale hlavně cvičíme i ty naše odcházející mozečky. Promítají nám všelijaké přednášky, třeba z pravěku, luštíme křížovky,“ popsala klientka Hana Nevěřilová.

V Domově pro seniory Centrin pořádají besedy, kde mohou klienti navrhnout aktivity, které by je bavily. „Co je nejvíc baví? Většinou malování nebo zpívání,“ přiblížil vedoucí přímé péče František Frančík.

Běžnému režimu někde brání nízká proočkovanost

Řada domovů ale ke společným aktivitám zatím nepřistoupila, protože jejich proočkovat není stoprocentní. Zároveň se musí počítat s tím, že do některých zařízení přicházejí noví klienti nebo si to ti, kteří předtím očkování odmítli, rozmysleli.

„V podstatě se dá říci, že v dohledné době nebudeme mít hotovo nikdy. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že domovy pro seniory nejsou nemocnice,“ řekla pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha sobě).

K doočkování v domovech pro seniory by Praha potřebovala asi pět set dávek. Zároveň nyní začaly jezdit mobilní týmy očkovat klienty domovů s pečovatelskou službou.

„Tím, jak se bude zvyšovat počet naočkovaných lidí druhou vakcínou, což je právě v těchto domovech, hlavní hygienik se na to zaměří,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zatím se ale na domovy vztahují stejná pravidla, která mají vést k omezování kontaktu mezi lidmi.