Stav postižení už platí v devíti středočeských nemocnicích

Ve středočeských nemocnicích je 762 pacientů s covidem-19, z toho 110 má těžký průběh nemoci. Přibývá těžkých a středně těžkých případů. Proti čtvrtku nemocných mírně ubylo, ale jde o velmi mírný pokles v řádu jednotek případů, situace se mění každým dnem. Stav hromadného postižení osob platí v devíti středočeských nemocnicích, řekl dnes novinářům krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) je nejhorší epidemická situace na Kolínsku, Mělnicku, Kutnohorsku, Mladoboleslavsku a Nymbursku a velmi se zhoršuje na Kladensku. Tomu podle ní odpovídá i stav v nemocnicích.

Na jednotkách intenzivní péče leží 144 pacientů, z toho 65 na umělé plicní ventilaci a 93 na vysokoprůtokovém kyslíku. Drobný pokles počtu případů je podle Pavlíka jak na jednotkách JIP, tak v celkovém počtu. "Ale jsou to skutečně jednotky pacientů, kteří byli propuštěni z nemocnic," dodal radní.

Stav hromadného postižení osob platí v nemocnicích v Benešově, Kolíně, Kutné Hoře, Mělníku, Mladé Boleslavi, Příbrami, Rakovníku a Čáslavi. V takovém stavu péče v nemocnici neodpovídá běžnému standardu. V Čáslavi se tento stav sice oficiálně nevyhlašoval, ale fakticky tam platí také. Kvůli vyčerpání personální a lůžkové kapacity přibyla mezi těmito nemocnicemi dnes odpoledne také nymburská nemocnice.

Pavlík zdůraznil, že základní péče v těchto nemocnicích zůstává zajištěna. "V žádné z těchto ani ostatních nemocnic není ohrožena akutní péče," uvedl. Nemůže se tak podle něj například stát, že se člověku se srdeční slabostí nedostane ošetření.

Nemocnice zvyšují kapacity covidových lůžek, někteří pacienti se přesouvají i do léčeben dlouhodobě nemocných. Z nymburské nemocnice by mohla být část pacientů přemístěna do Lázní Poděbrady. Kraj kontaktuje zdravotnické školy a žádá studentky o pomoc. V 11 zdravotnických a sociálních zařízeních vypomáhá 69 vojáků.

Kladenská nemocnice podle její mluvčí Hany Plačkové stav hromadného postižení osob zatím vyhlašovat nebude. "Vše bude záležet na růstu počtu covidových pacientů. Kapacitně jsme na hraně. Volná lůžka pro covid-19 pozitivní pacienty se pohybují v řádu jednotek," popsala Plačková s tím, že situace je vážná, rychle se mění a počty pacientů s koronavirem stále neklesají.

K dnešku je v kladenské nemocnici celkem 75 pacientů, u kterých byla potvrzena nákaza koronavirem. Z nich osm potřebuje hospitalizaci na lůžkách intenzivní péče. V pondělí bylo v nemocnici 76 pacientů s covidem, z toho devět na lůžkách intenzivní péče.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

nemocnice lékaři Středočeský kraj Mladá Boleslav

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 48 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy