TOPlist

Chystá Apple náhradu za Lightning? Patent odhalil magnetický konektor

Lightning konektor na bílém kabelu

Za poslední dvě dekády došlo na poli konektorů k výraznému posunu. Od proprietárních řešení přes microUSB až k dnešnímu standardu v podobě USB-C se výrobci snažili sjednotit používaný standard a neustále ho vylepšovat. Apple nicméně vždy stál trochu stranou, aspoň pokud jde o iPhone. Současný Lightning nahradil před lety 30pinový konektor a od té doby se ho jablečné telefony drží jak klíště.

Apple iPhone 12 Pro 004
Metr dlouhý kabel s USB-C a Lightning

O tom, že Lightning už dnes nesplňuje nároky moderní doby, nejsou pochyby. Apple se nicméně změně Lightningu v iPhonech za USB-C brání zuby nehty, i když u jiných zařízení už výměnu provedl. Není se co divit – licenční poplatky, které inkasuje od výrobců příslušenství, jsou až příliš lákavým soustem.

Nepřehlédněte – Recenze iPhone 12: nejvýhodnější z celého kvarteta

Na stole Amerického patentového úřadu ale přistál nový patent z dílny Applu, který popisuje nový magnetický konektor schopný přenášet energii. Ten by Lightningu definitivně zlomil vaz. Z patentu lze vyčíst, že se tak trochu podobá MagSafe nabíječce z Macbooků a funguje čistě na magnetické bázi, což by napomohlo lepší voděodolnosti. Nový kabel by měl fungovat pouze pro nabíjení, nikoli pro přenos dat. To neusnadní práci servisním technikům.

iPhone magnetic connector patent
Patent nového typu konektoru

O tom, kdy a jestli k výměně Lightningu za nový magnetický konektor dojde, můžeme jen spekulovat. Některé spekulace tvrdí, že „bezkonektorového“ iPhonu se dočkáme už tento rok, analytik Ming-Chi Kuo oponuje tím, že iPhone 13  Lightningem ještě disponovat bude. Vzhledem k tomu, že se Apple netají tím, že by se chtěl zbavit kabelů úplně, je to jen otázkou času.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku