Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přes 50 dětí se otrávilo: Snědly potkaní fekálie ve školní jídelně!

Autor: štt - 
5. března 2021
20:22

Hromadná otrava „potkaními výkaly“ poslala do nemocnice celkem 56 kriticky ohrožených dětí poté, co ve školní jídelně údajně „snědly hlodavčí fekálie“. Nehoda se udála ve stejný týden celkem na 17 městských školách. Případ nyní řeší příslušné státní orgány.

Dle informací zveřejněných v britském deníku The Sun se otrávily děti mezi 7. až 14. rokem života. Celkem bylo infikováno na 91 studentů a desítky z nich se ocitly ve vážném stavu na infekčních odděleních. Oběti trpí vysokou horečkou, vyrážkami, otoky, zarudnutím, zvracením a průjmem.

Za nákazou stojí bakteriální onemocnění yersinióza, kterou způsobuje stejný druh bakterie, který má na svědomí například mor. Lékař Ilja Akinfijev z místní nemocnice se obává, že moč se dostala na krájecí desky, kde se kontaminovalo všechno připravované jídlo. Do jídla se patrně dostal i trus hlodavců.

Děti stále trpí onemocněním, i dva týdny po nákaze. Jeden z nemocných školáků Nikita (9) vypověděl o průběhu nemoci: „Bolelo mě břicho a nemohl jsem jíst a chodit.“

Matka dítěte Julia Verevkinová si myslí, že nakažené jídlo pochází od dodavatelů: „Hlodavci při skladování narazili na ovoce a zeleninu. A to je příčina.“ Další z matek Kristina Šulcevová však s touto myšlenkou nesouhlasí a podezřívá „pracovníky školní jídelny, kteří nedokázali zeleninu správně umýt, čímž se infekce snadno rozšířila“.

Bylo zjištěno, že všechny kontaminované školy měly stejného dodavatele potravin. S ním bylo ihned zahájeno formální vyšetřování. „Dočasný zákaz byl uložen dodavateli potravin,“ uvedla mluvčí státního zastupitelství Natalja Krasnopěvová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi