19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ŠAMANOVO DOUPĚ: Proč to Babišovi stále prochází?

6.3.2021

aneb Nemusíme se potkávat se všemi požadavky českého práva

PROČ premiér Babiš vyhodil hlavní hygieničku? Důvodem je „nespokojenost premiéra Andreje Babiše s prací vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru“, jak uvedl minulou středu Zdravotnický deník, který přišel jako první s touto zprávou. No a protože Babiš nemůže vyhodit ministra zdravotnictví, tak vyhodil Jarmilu Rážovou.

PROČ nemůže vyhodit ministra (za ANO) Jana Blatného? On by mu ho nikdo jiný nedělal! Tak vyhodil první nižší státní úřednici, za kterou měl náhradu.

A PROČ má náhradu? (Od 16. března.) Protože se našla osoba, která se na tu funkci těší. Pavla Svrčinová sice už jednou neprošla výběrovým řízením (2016), protože nesplnila podmínky. Teď slyšíme, že to bylo kvůli „nedokonalosti českého zákona“. Konkrétně nového služebního zákona, který jako státní funkci Svrčinové neuznal její dřívější auditorskou práci pro Evropskou komisi, kde dělala audity týkající se kontroly bezpečnosti potravin. Teď máme nouzový stav, výběrka se nemusí dělat - ale fakt je, že ani předseda vlády nemůže jmenovat hlavní hygieničku.

PROČ? Protože osobu na tuto funkci jmenuje vláda, nikoli premiér, i kdyby nebyl volem. Jednání o tom vláda vede právě teď, kdy toto píšu. A zde by mohl paní Svrčinové politicky uškodit rasistický vtip, který v loni v říjnu sdílela na svém fejsu - v čemž ji nepomůže ani to, že svůj profil na Facebooku včera smazala. „Nechápu to,“ diví se dnes. „Něco takového se mi nelíbí.“ Není prý ajťák, tak neví, jak se to tam mohlo objevit. Ale dodatečně si ten „fórek“ našla a smazala - ještě dříve než svůj profil. Jo, oba jsou z Ostravy - jak ten nepovedený vtip, tak i paní doktorka. Ano, takže ten hnus byl namířen proti Romům. A teď se vrací zpátky na hlavu nešťastné paní doktorky systémem padajícího hnoje. Rada pro začínající politické a jiné šoubizové hvězdy: Než začnete dělat ve svém oboru kariéru, pečlivě si promažte své sociální sítě! Ostatně - žádní politici by vůbec neměli tvítovat...

PROČ by se ale MUDr. Svrčinová neměla stát hlavní hygieničkou (a náměstkyní ministra zdravotnictví) má ale jiný důvod. Sice má spoustu skvělých nápadů a na novou funkci se těší, ale vloni v červenci jako šéfka hygieny v Moravskoslezském kraji „nezvládla komunikaci o zpřísnění protiepidemických opatření“. Z toho důvodu ji vyzval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), aby „zvážila setrvání ve funkci“. „Tak ať mě odvolá,“ reagovala Svrčinová a neodstoupila.

A PROČ ji Vojtěch neodvolal? Protože je slušnej! Ale jestli dnes vláda onu osobu nejmenuje za hlavní hygieničku, pak to bude nejspíše kvůli onomu (údajnému?) rasismu. Kdyby místo „Fero Lakatoš“ napsala „nepřizpůsobivá osoba“, jako jiní obratnější politici, taky by ji její Češi rozuměli.

Než přistoupím k dalším aktuálním „PROČům“, vrátím se do nedávné historie (11.11.2020), kdy jsem se na stránkách NP ptal K čemu zázračná nemocnice? PROČ máme spešl super duper vojenskou nemocnici s až 28 lůžky, tedy „Centrum biologické ochrany, zaměřené na zvlášť nebezpečné nemoci“ v Těchoníně, a nevyužijeme ji? Že prej se čeká „na horší rizika“. Anebo je to proto, že zařízení nemá smlouvy se zdravotními pojišťovnami?

PROČ vláda přes dva měsíce ignoruje až bojkotuje výzvy zdravotníků a petice občanů k otevření hranic sanitkám? Před třemi týdny jsem se zde ptal co je za touto neochotou, nevůlí ba až zvůlí vlády. Ve článku „Selekce, pane premiére“ jsem našel možnou odpověď: „Podle unijních pravidel má český občan všude v EU právo na bezplatné ošetření, je-li pojištěn v Česku. Takže v Německu ho ošetří a hospitalizují - ale za německé peníze, které moc české zdravotní pojišťovny platit nechtějí.“

Ale našlo se jiné vysvětlení, a to přímo z úst pana premiéra: Von mu nikdo o takové potřebě neřekl! Hnedle jak se to dověděl, začal si telefonovat s kamarádkou Andělou. No a ona mu pomoc přislíbila. Dokonce se domluvili (východní) Sasíci se (západními) Bavoráky o jednotných pravidlech při přijímání českých pacientů. A ozvali se i Švýcaři - ti prý pošlou vlastní letadlo až pro 20 pacošů. S Němci vláda „vyjednala“ 19 lůžek. Přitom naše vojenská nemocnice zahálí. A při tom jsem nezaregistroval, že by se tyto možnosti využily. PROČ? Asiže je vláda vůl...

Ne, místo toho různé nemocnice od západu k jihu a od severu k východu vyhlašují „stav hromadného postižení osob“. PROČ? Aby mohly zákonně odstavit neperspektivní pacienty od péče, kterou jim nejsou schopny poskytnout. Nejsou schopny, ale ze zákona by měly být. Protože pokud nastane „hromadné postižení osob“, pak o prioritizaci osob k záchraně rozhoduje na místě onoho „postižení“ velitel zásahu! Který je určen podle příslušné zdravotnické či požární vyhlášky. Které se ovšem vztahují k zahájení a ukončení činnosti k záchraně osob - při hromadných haváriích! A jedná se tedy o akutní situace při nárazových katastrofách - pád letadla, vykolejení vlaku, hromadné dopravní nehody, požáry, zemětřesení a tak podobně. Nikoli nemůže se jednat o situaci pandemie - která trvá už rok! Volové vládní!

Hezky to v pátek řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa) na ČT 24 (v 9:04): „I nadále budeme samozřejmě poskytovat maximální péči, ale nemusíme se potkávat se všemi požadavky českého práva...“ To znamená, že zbytečně mrtví pacienti mohou zavdat příčinu k úspěšným soudům pozůstalých s dobytčím českým státem.

Bez ohledu na „požadavky českého práva“ a zdravý rozum dojednává prezident Miloš Zeman s přítelem Vladimirem Vladimirovičem vakcínu Sputnik Fau. Zdravý rozum říká, že pokud bude ještě během března dodáno půl milionu evropsky certifikovaných vakcín a v dubnu další milion, tak nepotřebujeme necertifikované. Premiér Andrej Babiš míní, že by se tímto zázrakem mělo očkovat ve firmách. Už neříká, že ty vakcíny jsou dražší než ty schválené, a neříká, že neschválené vakcíny prostě nebudou zdravotní pojišťovny proplácet. Protože ze zákona nesmí. Prý už český Státní úřad pro kontrolu léčiv „studuje“ dokumentaci k záchrannému Sputniku. Aby to studium bylo k něčemu, mělo by trvat 2 až 3 měsíce. Pokud ovšem nebude ředitel SÚKLu takový milosrdný vůl (anebo podělaný zbabělec), že rozkáže ruskou vakcínu „prostudovat“ a schválit přes víkend. Jo, to je možná důvod, PROČ Rusko o schválení včas nepožádalo Evropskou lékovou agenturu, Ta totiž na národní voly prdí...

Až tento čtvrtek o to Rusové EMA požádali - prostřednictvím německé pobočky své společnosti R-Pharm. Posuzovat se bude několik měsíců. Přičemž už pravděpodobně příští týden bude schválena látka společnosti Johnson & Johnson.

Ovšemže v našem nouzovém režimu může vláda „provizorně“ schválit užití přípravku. Avšak za případné problémy s vakcínou pak nese odpovědnost stát - nikoli výrobce. Nic proti ruským vědcům, ale stále trvá nejistota ohledně kvality hromadného zpracování. A hlavně výstupní kontroly! Také panují obavy z adenovirů, které by mohly způsobit očkovaným potíže, protože je jich více než povolují evropské normy.

Říká se, že máme přijmout vakcínu bez ohledu na politiku - přitom však Ruská federace se svou vakcínou politiku dělá. Ačkoliv nemá sama dost látky pro vlastní občany, zásobuje dodávkami země, které dodnes „bojují s kolonialismem“ a pak se také snaží obnovit spojenectví uvnitř bývalé RVHP. Tady zmíním zkušenost své ženy Ivany, která se při své práci v Biofyzikálním ústavu Lékařské Fakulty UK v sedmdesátkách setkala s tím, že radiofarmaka, určená pro sledování postupu látek organismem (poločas rozpadu několik hodin), byla znečištěna plutoniem (238Pu - poločas rozpadu 90 let). A Rusko je stát, který například zneužívá své lékaře ke státně řízenému dopingu. A když se to snaží mezinárodní odborníci zdokumentovat, tak je sleduje a vyhrožuje jim státní tajná policie...

Podobně se vůl prezident obrátil na pana premiéra, aby jako spoluvůl zase dojednal podobný kšeft s Číňany. PROČ tak najednou ten tlak hlavy státu, a PROČ tak pozdě - až když se k nám sunou statisíce a miliony dávek už tří různých vakcín? Tak najednou asi proto, že se to dá legálně provést jen za nouzového stavu, který ale asi skončí už za tři týdny! Kdepak, v tomhle naši vůdčí představitelé nejsou voly - nejspíš jim jde o provizi z kšeftu. Tedy politickou provizi, nejde přece o hamouny, že. Jo, a tahle náhlá česká objednávka nejspíš vysvětluje i ten náhlý německo-ruský zájem o certifikaci - je potřeba nepřátelům velkého ruského národa vyrazit z rukou „falešné“ argumenty.

Jo - a PROČ se náhle vláda, která dala za předminulého ministra zdravotnictví stopku české vakcíně, v téhle situaci náhle rozhodla věnovat na její další (zbytečný) výzkum čtvrt miliardy korun? Taky je ho třeba uvolnit, než jí někdo přerazí ruce?

Pan premiér se při svém posledním vystoupení ve Sněmovně znemožnil přiznáním ke všem svým chybám, na které už rok upozorňujeme. Tedy - znemožnil, on je vyslovil. V normálním státě a normální době by pak položil funkci. Ale přece není vůl!

Voli jsme my - tedy jeho voliči, kteří mu stále dávají tu největší důvěru!

Psáno a hořekováno v Praze na Lužinách pátek 5. března 2021

Převzato z Šamanovy hospůdky U hřbitova.