Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Davidová jde závod od závodu, teď ji čeká sprint. Krčmář to v Novém Městě rozjel skvěle, chválil Ligaun

Český biatlon neprožívá ve Světovém poháru dobrou sezonu a další příležitost, jak matné výsledky napříč zvrátit, nabízí víkendová klání ve Vysočina Areně. Před prázdnými ochozy jsou před nedělními stíhačkami na programu sprinty a na trati bude v akci hned devět domácích reprezentantů. Od 10:45 sledujte živě na ČT sport a webu ctsport.cz sprint žen, po 15. hodině přijdou na řadu i muži.

Úspěch české biatlonové reprezentace je bez debat zlato Markéty Davidové z mistrovství světa v Pokljuce. Po životním klání ve vytrvalostním závodu si česká jednička ani příliš neužila oslavy.

"Program na mistrovství světa je strašně nabitý a pak jsou hned další závody. Ale prostě to tak je," řekla Davidová, která byla ráda alespoň za několikadenní přestávku.

"Už je sezona dlouhá, je to znát a týden tomu moc nepomůže. Je třeba mít volnej duben, aby se člověk dal do kupy," dodala.

Češky v akci

Lucie Charvátová (15), Markéta Davidová (33), Eva Puskarčíková (43), Jessica Jislová (88).

Po zisku titulu světové šampionky nepřehodnotila své cíle pro zbytek sezony. "Většinou žádné konkrétní do sezony nemám. Jdu závod od závodu a každý chci zajet tak, abych z něj měla dobrý pocit," uvedla Davidová.

V prvním závodu po šampionátu se představila na Vysočině ve štafetě žen, která se Češkám nepovedla a skončily osmnácté. Celkově jsou dosavadní české výsledky za očekáváním. Vedení svazu si toho je dobře vědomo a na novou sezonu plánuje změny.

Velkou favoritkou bude sprinterská mistryně světa Tiril Eckhoffová, která zároveň vede průběžné pořadí disciplíny před svou krajankou z Norska Marte Olsbuovou Roieiselandovou.

Sprint čeká i biatlonisty, ti čeští skončili v prvním závodu v Novém Městě desátí ve štafetě. Nezvykle ji přitom jeli jen na dvou párech lyží.

Vzhledem k vytrvalému sněžení, které přestalo až krátce před závodem, se na lyžích prostřídali Michal Krčmář s Milanem Žemličkou a Ondřej Moravec s Adamem Václavíkem, jelikož zmíněné páry vyšly v testování ze všech nejlépe.

Po dojezdu Krčmáře, který předával na skvělém třetím místě, se tak odehrála zvláštní scéna. Český biatlonista spěšně předával lyže servisnímu týmu, který je běžel do pár metrů vzdáleného kamionu přemazat pro Žemličku na třetí úsek.

"Pochvala Michala, dovezl to v kontaktu. První úsek byl určitě super a dobrej rozjezd pro něj do dalších závodů. Na lyžích vypadal dobře, dokázal se držet s klukama. Super start a dobrej závod," chválil trenér Aleš Ligaun.

Češi v akci

Milan Žemlička (28), Adam Václavík (55), Jakub Štvrtecký (65), Michal Krčmář (91), Ondřej Moravec (95).

"Není to běžné, ale situace k tomu tentokrát vybízela. Mezi lyžemi byl velký rozdíl. Jeden pár byl hodně ustřelený, tak jsme chtěli, aby každý úsek měl to nejlepší, co jde. Snad to stihnou přemazat," doufal Krčmář.

Žemlička skutečně dostal krátce před nástupem na stadionu lyže svého parťáka. "Čuměl jsem, když s tím přiběhli na start. To byla pěkná práce, že to stihli za dvacet minut vyměnit," uvedl Žemlička.

I Moravec tak po svém nepovedeném druhém úseku, kdy musel na trestné kolo, rovněž spěchal z cílového prostoru, aby odevzdal lyže servisu.

"To jsem ještě neviděl, nezažil, že by se to odjelo na dvou párech. Ale nedivím se, na trati je šest sedm druhů sněhu. Někde je to úplný led, pak prašan, pak to jde do mýdla a na úplně mokrý sníh," popsal.

"Člověk úplně nepočítá, že zrovna Ondra si dá trestná kola. Obecně platí, že střelby pro nás povedené nebyly. Věčně samá dobíjení, to pak nemůžeme bojovat o přednější příčky," hodnotil desáté místo ze štafety Ligaun.

I kvůli podmínkám tak budou Krčmář a Moravec startovat v sobotu nezvykle až na samotném chvostu startovního pole.

Spolu s českým kvartetem do sprintu vyběhne i Jakub Štvrtecký, kterého tentokrát trenéři ze štafety po špatné střelbě z předchozích závodů vynechali. 

"Ta situace odpovídá mým dosavadním výsledkům, to se nedá nic dělat a plně tomu rozumím. Nejsem nějak naštvaný na celý svět nebo někoho konkrétního. Mohu být naštvaný maximálně na sebe, že nejsem dost dobrý," vyprávěl Štvrtecký v rozhovoru pro web novoměstského biatlonu.

"Jediný tlak, který na mě působí, si vytvářím sám na sebe. Ze všech stran cítím kolem sebe podporu. Tým se mi snaží pomoci, jen se to zatím nedaří. Ale pod tlakem v tomto směru nejsem," doplnil.

Jasnými favority jsou Norové: Johannes Boe, Johannes Dale a Sturla Holm Laegreid vedou hodnocení disciplíny.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlonnmnm.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články