Kolektivní Halucinace nabízí na desce Reality reflexi současnosti. Vzala to, co šeptá, a učinila to albem

Kolektivní Halucinace nabízí na desce Reality reflexi současnosti. Vzala to, co šeptá, a učinila to albem

Tisk

Kol Hal 200Trio Kolektivní Halucinace vydává autentickou nahrávku o labyrintu současnosti. Třetí řadové album nu-folkových alternativců pojmenované Reality pojednává o kulisách dnešní zvláštní doby. Kapela loví v širokém hudebním spektru od akustické balady přes ambientní nálady až k experimentální elektronice, díky čemuž její písně zasáhnou člověka jako šíp.

Kolektivní Halucinace nahrála písně o současnosti, ve které neexistuje sdílená realita, ale jen řada bublin oddělených vysokou zdí neporozumění. „Je to jako situace, kdy zvědavě klepete na zavřené dveře, ty se pootevřou a škvírou slyšíte podivné, děsivé zvuky, ale není nic vidět, za dveřmi je tma. Co uděláte? Pomalu dveře zavřete, otočíte se a po špičkách se vracíte zpět. I pouhá otázka 'co je za dveřmi' je tak zneklidňující, že si ji raději ani nepokládáte," přibližuje jedno z témat nahrávky zpěvák a kytarista Jakub Mühlfeit.

Všech deset skladeb na albu staví na silné melodii a klasickém písničkářství. Zároveň písně kapela opentlila skvělými texty, jejichž zvukový kabát se od prvního do posledního tracku mění od akustické balady přes ambientní nálady až k experimentální elektronice. Kolektivní Halucinace vytvořila z každé písně střelu, která míří přímo na komoru, texty se dotýkají celé řady témat včetně jedinečného zaostření na sociální problémy. Například v písni Siréna o historické události během stávky horníků na Kladně v roce 1889, nebo samota, izolace a nepochopení moderního světa v písni o stárnoucí důchodkyni Šarlotě Žofii. „Je to taková naše Eleanor Rigby, která nechápe, že její svět pětiletek a všeho toho bláznovství 20. století je už pryč, že už máme jiné šílenství," dodává s úsměvem kytarista a klávesista Jaroslav Habrda. V písní Realita nahlíží kapela do hloubi nového druhu samoty a zpívá: ,,Bloudím, ale ať hodí kamenem, kdo nebloudí, kdo se nebojí, kdo všechno ví. "

Bubeník Tomáš Příkaský k tomu říká: „V současnosti vedle sebe stojí Mickey Mouse, Dalajlama, Breivik, Donald Trump, Batman, Greta, Usáma bin Ládin, atd. a když se člověk neorientuje v souvislostech, můžou jít všichni spolu ruku v ruce jako dobrá usměvavá parta." Oproti předchozí desce Kosti je na první poslech jasný rozdíl ve zvuku. Velký prostor dostává syntezátor MicroKorg. Akustické se proplétá s elektronickým a zásluhou citlivého ucha producenta Tomáše Neuwertha podporuje sdělení textů. Jakub Mühlfeit vysvětluje: ,,Nechtěli jsme opakovat zvuk alba Kosti, svět se změnil, my jsme jinde a tak jsme jen přiložili ucho k zemi a poslouchali..." Výsledným dojmem z alba Reality může být pocit, že žijeme v přelomové době, která nám právě proto neodpustí naše zaváhání. ,,Slyšíme psy, vidíme zdi, cítíme chlad a přichází strach. A pak nevidíme zlo, neslyšíme zlo, necítíme zlo. Ale víme," sděluje kapela v písni Šeptají. Po doznění alba je posluchač zbaven iluzí, že budoucnost je růžová. Ovšem již od první písně deskou prosvítá naděje, že: ,,Úsvit už se blíží." Zatím tedy, v tu chvíli před úsvitem, společně poslouchejme, co tato neobyčejná kapela slyšela nejen v hlubinách Země.

O kapele

Kolektivní Halucinace, tři duše, jedno tělo, tři přátelé, hudebníci, zpěváci. Kytaristé Jakub Mühlfeit a Jaroslav Habrda se na Kladně koncem nultých let potkávali a posléze založili kapelu pojmenovanou po křehkých iluzích, které sdílíme při hledání smyslu života. Pro ideu kapely se jim podařilo nadchnout bubeníka Tomáše Příkaského. V roce 2012 přichází baskytarista Robin Tichopád. O rok později vychází album Bůh z umakartu. Za píseň 'Jsem, jaká jsem' z tohoto alba získala kapela na festivalu Porta v roce 2019 zvláštní cenu poroty. V tom samém roce kapela zvítězila v konkurzu na Welcome scénu festivalu Hradecký slunovrat. Singl Jan 69 z druhého alba Kosti z roku 2017 skončil na druhém místě v celoroční Velké sedmě Radia 1. Po odchodu baskytaristy Robina Tichopáda v roce 2018 působí kapela jako trio.

Jakub Mühlfeit: zpěv, kytary, basová kytara, Eerie synth, samply
Jaroslav Habrda: kytary, microKorg, okarina
Tomáš Příkaský: bubny, udu buben, perkuse
Hosté: Zbyněk Machetanz - banjo, Tomáš Neuwerth - baskytara, syntezátory, perkuse

 

KolHal 2

Aktuální koncerty:
12-13.6. Kladenské dvorky, festival v Kladně
26.6. Hradecký slunovrat, festival v Hradci n. Moravicí
11.7. Festival pro židovskou čtvrť, Boskovice
12.10. Malostranská beseda, Praha (křest alba)

Umělec: Kolektivní Halucinace
Album: Reality
Seznam skladeb:
1. Růže 3:18
2. Zapomínám 2:45
3. Vteřina 3:03
4. Koukni se na mě 3:42
5. Šarlota Žofie 3:30
6. Černé oči 4:07
7. Siréna 2:58
8. Šeptají 3:27
9. Realita 3:30
10. Spánek 3:38
Autor hudby: Kolektivní Halucinace
Autor textů: Jakub Mühlfeit
Vydavatel: Indies Scope
Datum vydání: 5.3.2021

Autor foto: Anna Baštýřová 

Kol Hal obalka

Více informací:
http://kolhal.cz
https://www.facebook.com/KolHalBand
http://www.youtube.com/user/Kolhaluze


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Archie Kimptonem pro Brooke Hunter

smodr200Honzík Bačkora je docela obyčejný kluk z jednoho docela obyčejného městečka. Když ovšem jednoho obyčejného dne na toulkách po okolí náhodou natrefí na příšerně pomotaného, zpřeházeného, mrzoutského, vypaseného a na sušenkách závislého MLUVÍCÍHO kocoura,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Knížka, která vás chytí a nepustí!

200litS neobvyklou otevřeností píše své knihy norská spisovatelka Anne Holtová a nešetří nikoho a nic, žádné téma není pro ni tabu. Právnička, která pracovala u policie, v televizním zpravodajství a několik měsíců i jako ministryně spravedlivosti, zúročuje své zk...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení...