FBI s pomocí české policie rozkryla síť hackerů. Dva Ukrajinci, kteří prali špinavé peníze, už jsou v USA

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) společně s českou Národní centrálou proti organizovanému zločinu rozkryl mezinárodní síť hackerů. Podle zdrojů Radiožurnálu je detektivové viní z toho, že kradli peníze z účtů lidí a také se snažili z amerických bank i vládních institucí vytáhnout citlivá data o občanech. Kriminalisté prověřují i jejich možné napojení na Rusko.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Washington/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z hackerů, kterého zadržela policie a Česko předalo do USA.

Čeští kriminalisté na případu s Američany spolupracovali tři roky. Ilustrační foto | Zdroj: Policie České republiky

Dva z hackerů zadrželi kriminalisté loni v únoru přímo v Česku. Šlo o občany Ukrajiny. Jejich role v celé skupině byla především v tom, že údajně prali špinavé peníze, které získali kyberzločinem.

Masivní kybernetický útok. Hackeři napadli ministerstvo práce a sociálních věcí, uvedla Maláčová

Číst článek

„Podle závěrů vyšetřování se jedná o vysoce postavené pachatele kybernetické trestné činnosti, kteří využívali nejmodernější nástroje kyberzločinu jako jsou šifrovaná komunikace, platby v kryptoměnách, založení bankovních účtů v českých bankovních domech pod smyšlenou identitou, šifrovaná zařízení, virtuální privátní sítě, darknet a další anonymizační metody,“ popsal Radiožurnálu mluvčí protimafiánské centrály Jaroslav Ibehej.

Upřesnil, že spolupráce s FBI na případu probíhala tři roky.

Škodu zatím policie vyčíslila na cca 500 000 amerických dolarů, v přepočtu tedy zhruba 11 milionů korun.

Oba hackery už Česko vydalo do USA, kde je čeká soud. Hrozí jim až dvacet let vězení.

V minulosti Česko už jednoho mezinárodně hledaného hackera vydalo. V roce 2016 v Praze kriminalisté zadrželi mezinárodně hledaného Rusa Jevgenije Nikulina, který byl v USA obviněn z hackerských útoků na servery různých amerických sociálních sítí.

Americký soud poslal ruského hackera Nikulina na víc než sedm let do vězení

Číst článek

Kauza Nikulin

Pražský městský soud pak souhlasil s vydáním do USA, i když o vydání svého občana současně požádalo i Rusko. Do Spojených států byl vydán v březnu 2018.

Ministerstvo spravedlnosti USA uvedlo, že na rozdíl od dalších obvyklých případů počítačové kriminality Nikulinovo stíhání ukázalo na starší generaci internetových pirátů, kteří napadají americké firmy, někdy i s vědomím ruských zpravodajských služeb.

Američtí prokurátoři jsou přesvědčeni, že Nikulin byl součástí skupiny hackerů, obchodníků s daty a špionů operujících v Moskvě a okolí v roce 2012.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme