Potravinová banka v Karlovarském kraji rozdává respirátory městům, obcím a sociálním organizacím

6. březen 2021 09:00

Celkem 79 tisíc respirátorů třídy FFP2 dostala Potravinová banka v Karlovarském kraji od státu. Určené jsou pro sociální organizace, města a obce. Ty je pak rozdají lidem v nouzi.

Každé město nebo obec má nárok na 6 kusů respirátorů pro 2,5% obyvatel města. „Setkali jsme se s názorem, že to není mnoho, my říkáme, alespoň něco. Pomůže to opravdu těm lidem, kteří si je nemohou zakoupit,“ řekl ředitel krajské organizace Milan Hloušek.

Ochranné pomůcky jsou určené zejména pro seniory v ohrožení, kteří nejsou schopni zajistit si respirátory jiným způsobem. Dále je mohou dostat osoby v nouzi, pokud z různých důvodů nemohou žádat o finanční podporu na jejich nákup.

„S distribucí pomáháme dobrovolně a zcela nad rámec své hlavní činnosti, což je poskytování potravinové pomoci. Jsme ale rádi, že můžeme kromě jídla a drogerie vydávat i respirátory. Poslední dny je po nich totiž opravdu velká sháňka. Spousta lidí nám píše a volá, aby se dozvěděli, kde a jak mohou respirátory získat,“ doplnil Hloušek. 

Potravinová banka Karlovarského kraje zajišťuje také distribuci jednorázových roušek pro klienty sociálních služeb. Na sklad jich dostala 250 000 s tím, že pro každého klienta je určené jedno balení po 50 kusech, informoval ředitel.

Na nákup ochranných prostředků mohou lidé žádat finanční podporu v rámci MOP COVID-19 na Úřadu práce ČR ve výši 500 Kč na osobu na jeden měsíc. Pěstouni nebo zaměstnanci Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc mají možnost pořádat o poskytnutí respirátorů příslušný krajský úřad.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Potravinová banka Karlovarského kraje
Spustit audio