OBRAZEM: Zaměstnavatelé na Mostecku spustili pravidelné testování pracovníků na koronavirus
Testování na magistrátu. Foto: město Most
Most

Most - Předsálí obřadní síně v budově Magistrátu města Mostu se proměnilo v malé testovací stanoviště. Dvě zdravotní sestry tady postupně odebírají vzorky z nosohltanu pro test na koronavirus. Výsledek se zaměstnanec dozví do 15 minut.

Vedení města zavedlo povinné testování zaměstnanců z preventivních důvodů, to bude probíhat, až do odvolání, každý pátek. Snaží se tak minimalizovat riziko přenosu na pracovišti. S postupem souhlasí i odborová organizace. Kromě úředníků magistrátu se budou pravidelně jednou týdně testovat i zaměstnanci Městské policie Most. Celkem by se mělo jednat o zhruba 400 lidí.

"Testování se nebude týkat těch pracovníků, kteří za posledních 90 dní prokazatelně prodělali nákazu koronavirem, nebo byli v posledních třech dnech testováni PCR testy. Již v úterý 2. března 2021 proběhlo dobrovolné testování zaměstnanců, kterého se zúčastnilo 170 lidí. Antigenní testy prokázaly přítomnost koronaviru u sedmi z testovaných pracovníků. Jednalo se o bepříznakové osoby, které ani netušily, že jsou nemocné. Díky tomu se nám včas podařilo podchytit nemocné jedince,“ uvedl tajemník Magistrátu města Mostu Petr Krupička. Kromě testování pro své zaměstnance magistrát nakoupil také respirátory s certifikací FFP2.

Testuje i dopravní podnik

0603testydp

Na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví zahájil samotestování zaměstnanců také Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. „Upravili jsme k tomu kancelář, která má vchod i zvnějšku areálu společnosti. Všichni zaměstnanci jsou povinni se testování zúčastnit. Zajistili jsme dostatek antigenních testů schválených Ministerstvem zdravotnictví České republiky,“ řekl Daniel Dunovský, ředitel dopravního podniku.

První povinné testování zaměstnanců se konalo v pátek, druhé bude následovat v pondělí 8. března.

V teplárně bez pozitivního případu

0603testovaniteplarna

Komořanská teplárna, zaměstnávající 300 zaměstnanců, začala s plošným testováním svých lidí rovněž v pátek. K testování se dostavili všichni, kteří byli v tento den v práci, tedy téměř polovina z celkového počtu. Odhalen nebyl žádný pozitivní případ.

Testování bude pokračovat i v příštím týdnu. Nejpozději do pátku 12. března budou otestování všichni, kterých se povinnost týká.

„Vzhledem ke zpožděné dodávce námi objednaných antigenních testů, proběhla první vlna testování za materiální pomoci a asistence odborníků z akreditované diagnostické laboratoře VIDIA DIAGNOSTIKA. Testování bude probíhat na pravidelné bázi. V příštích dnech však již budou využity došlé samotestovací antigenní testy pod dohledem smluvně zajištěného zdravotního personálu, ve speciálně vytvořeném testovacím centru v bývalé lékařské ordinaci závodního lékaře,“ sdělil Milan Boháček, generální ředitel teplárenské společnosti.

Aby akce probíhala v souladu s hygienickými pravidly, bude vytvořen rezervační systém tak, aby se zaměstnanci zbytečně nepotkávali. Všichni pracující rovněž obdrželi respirátory.

Teplárna s testováním svých zaměstnanců začala již v minulém roce. „Již od počátku pandemie dodržují naši zaměstnanci všechna opatření, která jsme přijali proti šíření COVID- 19. S testováním na vlastní náklady jsme začali již s loňským začátkem topné sezóny u zaměstnanců, kteří vykazovali některé z příznaků nemoci nebo se pohybovali v blízkosti rizikových skupin, i když příznaky nevykazovali,“ dodal Boháček.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru