Chci se zachránit co nejdřív. Nic jiného mě nezajímá, burcuje Straka kobry z Třince

Chci se zachránit co nejdřív. Nic jiného mě nezajímá, burcuje Straka kobry z Třince
ROZHOVOR

Když Třinec přebíral z rukou Svatopluka Habance, našel mužstvo kráčející od porážky k porážce. Ta proměna kdysi a teď je však přímo markantní. Dnes už si Slezané zas věří a do jarních bojů vstoupí s tím, že se musí zachránit za každou cenu. Jen tak uspokojí svého kouče Franze Straku, který v rozhovoru pro eFotbal mluvil o tom, proč jsou jeho hráči jako kobry či co říká na adresu navrátilce Muhameda Tijaniho. 

První zápas jarní části FN ligy vás čeká už dnes v Blansku. Těšíte se, až to zase vypukne?
No jasně. Myslím, že nejen pro mě byla zimní pauza hodně dlouhá. Navíc když ji ještě doprovázela ta situace, která u nás je. Zároveň se po dvou měsících na umělé trávě už hodně těšíme na trávník normální. Byť samozřejmě úplně nevíme, jak hřiště budou na startu ligy vypadat.

Je pro vás právě terén v úvodu jarní části tím největším strašákem?
Tohle je strašák asi pro všechny. A je to i hozená rukavice se s tím nějak vypořádat. Ty podmínky jsou pro obě strany stejné. Ale je jasné, že více trpět budou technické týmy než ty, které to mají založené spíš na síle a bojovnosti.

Hned na úvod vás čeká Blansko, jeden z přímých konkurentů v boji o záchranu. Jak náročnou zkoušku očekáváte?
Určitě to bude hodně vypjaté utkání. Zvlášť když ještě Blansko vyměnilo v zimě trenéra. Já jsem hlavně rád, že jsme se během podzimu dokázali odpoutat od sestupových příček a přesně to je náš cíl, s nímž pojedeme i do Blanska. Tedy bodovat tam a udržet si odstup od mužstev pod námi.

Jak velký důraz kladete na to, aby se váš tým chytl hned na začátku jara?
Podívejte, teď nikdo neví, jak na tom kdo je. Nás hned na úvod čeká důležitý trojzápas s Blanskem, Varnsdorfem a Vlašimí a my samozřejmě chceme začít co nejlépe. Ideálně tak, abychom po těch utkáních měli na sestup ještě větší náskok než teď.

Skvělou prověrkou vaší sily byl nedávný pohárový zápas na hřišti Baníku. Ten nakonec vyhrál 2:0, ale vy jste s ním dlouho dokázali držet krok. Velké povzbuzení před ligou?
Absolutně ano. Hlavně jsme po dlouhé době hráli zápas na trávě, což pro nás byla neskutečná změna. Byli jsme v úplně jiné fázi rozehranosti než právě Baník, i tak jsme s ním však hodinu hráli vyrovnanou partii. Nakonec nás ale srazily dva góly ze standardek, což mě hodně mrzelo. Musíme zapracovat na tom, aby se nám tohle už nestávalo.

Během zimy jste volal po posílení na pozici stopera, ale nikdo nový na tento post nepřišel. Je to velká komplikace?
Jedna věc je, co udělat chcete, ta druhá pak to, zda na to máte finance. Oslovili jsme některé hráče, jenže jejich podmínky pro nás byly naprosto nepřijatelné. Musíme si pomoct sami. A já jsem moc rád, že se na této pozici velmi dobře ukazuje Martin Foltyn. Při zdravotních problémech Davida Gáče vytvořili Martin s Jirkou Janoščínem kvalitní stoperskou dvojici, takže tohle mám pohlídaný. Jistou obavu jsem spíš měl, co se týče pozice hrotového útočníka. Attah dostal koronavirus a Akulinin s námi dlouho vůbec netrénoval, takže o to víc nám přišlo vhod, že nám Baník uvolnil opět na hostování Muhameda Tijaniho. Je to hodně kvalitní hráč stejně jako Lukáš Cienciala. S ním Baník podepsal tříletou smlouvu, jaro ale stráví ještě u nás v Třinci.

V čem je Tijaniho hlavní síla?
Musím říct, že všichni naši hráči tmavé pleti jsou velice nepříjemní, co se týče soubojových prvků. Ať už jde o Attaha nebo právě Tijaniho, ti oba mají ideální fyzické dispozice, když chcete hrát na jednoho klasického hroťáka. A my jsme tým, co má hru postavenou na důraz v šestnáctce. On i Attah jsou takovými útočnými kladivy, jak já říkám. Teď jen doufám, že to oba potvrdí i v sezoně.

Šlo o vaše přání, aby Cienciala zůstal v Třinci i pro jarní část FN ligy?
Samozřejmě. Vůbec bych nechtěl nikoho kritizovat, ale svým způsobem jsem nechápal, proč si Baník nenechal pro jaro Ciencialu v týmu. Hlavně při hře jeden na jednoho je to opravdu velmi dobrý ofenzivní hráč. Navíc se jedná o kluka, co miluje fotbal. Zase ale chápu, že podobných hráčů má Baník v kádru víc a Lukáš ještě nemá zkušenosti s první ligou. Má však opravdu veškeré předpoklady k tomu, aby šel svou cestou a všem ukázal, jak kvalitní fotbalista je. A já jsem jedině rád, že jaro ještě stráví u nás v Třinci.

Když jste přicházel, byl Třinec bez bodu poslední, pod vaším vedením však prohrál jen jeden ligový zápas. Čím jste vlastně kobry, jak vašemu týmu říkáte, tak nakopl?
Všechno je o pracovitosti a nastavení v hlavě. A ať mi každý říká, co chce, ale když věci neděláte srdcem, děláte je polovičně. Já budu klást velký důraz na to, abychom pokračovali v tom, co jsme tady nastolili. Z naší dřiny neustoupíme! A že jsem o nás mluvil jako o kobrách, má spojitost s tím, že když se kobra cítí ohrožená, dokáže dělat největší problémy. Uštkne a pak se bleskově vrátí zpátky, aby čelila svým predátorům. Což je způsob, kterým se chceme prezentovat i my v Třinci. Znovu vsadíme na jednoduchý a účelný fotbal, který nás dovede až k cíli. Máme kluky, co chtějí jezdit po prdeli. A tak to musí být.

Předpokládám, že jednoznačným cílem je záchrana…
Vy jste to řekl a já to ještě dvakrát podtrhnu. Chci se zachránit a chci se zachránit co nejdřív. Nic jiného mě absolutně nezajímá.