Tramvaj mezi Libercem a Jabloncem protíná hranici okresu sedmkrát. Ministr dal výjimku pro cestování

Tramvaje v Proseči nad Nisou. Foto: Jan SůraTramvaje v Proseči nad Nisou. Foto: Jan Sůra

Výjimka se týká pouze části obyvatel obou měst.

Celkem sedmkrát překonává tramvajová trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou hranici okresů. Nově je po zavedení nových protiepidemiologických opatření jízda legální bez potvrzení i pro část obyvatel obou měst.

Ministr vnitra Jan Hamáček vyhověl žádosti primátorů obou měst Jaroslava Zámečníka a Jiřího Čeřovského a udělil výjimku pro cestování mezi oběma městy. Povolení se ale netýká všech obyvatel obou měst: pouze těch s trvalým pobytem na území městské části Liberec – Vratislavice nad Nisou a v Proseči nad Nisou. Výjimka umožňuje vstup, pohyb a pobyt v okrese Jablonec nad Nisou a naopak za účelem nákupu zboží a služeb bez povinnosti mít u sebe potvrzení, které na základě vládního usnesení o omezení pohybu mezi okresy vyžadují policejní kontroly.

Primátoři chtějí povolení pro všechny občany obou měst

Jedním z důvodů žádosti o výjimku byla společná tramvajová trať Liberec – Jablonec. „Celkem sedmkrát protíná hranici obou okresů. Když pojedeme tramvají č. 11, bez ministerské výjimky porušíme několikrát po sobě nařízení vlády,“ napsal tento týden Zámečník na facebooku.

Trasa tramvaje na hranicích okresů. Foto: DPMLJ

Trasa tramvaje na hranicích okresů. Foto: DPMLJ

Přestože nám ministerstvo vyhovělo jen částečně, protože původně jsme usilovali o výjimku pro všechny občany Liberce a Jablonce nad Nisou, považuji za důležité, že došlo ke zrušení omezení alespoň v tomto rozsahu. I nadále ale trvám na tom, že opatření pro obyvatele obou sousedních a úzce propojených měst působí poněkud absurdně. A nemyslím si, že by lidé v případě jejich zrušení aktuální vládní nařízení proti pandemii nedodržovali,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Hamáček ve výjimce vysvětluje, že  hranice mezi okresy Liberec a Jablonec nad Nisou vede zastavěným územím městských částí Liberec – Vratislavice nad Nisou a Jablonec nad Nisou – Proseč nad Nisou. Liberec a Jablonec jsou stavebně čím dál více propojeny.  „Vzhledem ke složitosti průběhu okresní hranice nelze opatření o omezení pohybu osob mezi okresy v této lokalitě efektivně uplatňovat. Pro občany těchto městských částí je problematické či zcela nemožné naplnit své základní potřeby, využívat veřejnou dopravu apod. v rámci hranic svého okresu,“ uvedl Hamáček.

 

Tagy Jablonec nad Nisou liberec tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
46 komentářů