Luboš Bárta procestoval s vínem 50 zemí, doma je ale ve středočeských Hrusicích

8. březen 2021, aktualizováno

Luboš Bárta, mezinárodně uznávaný vinařský expert, degustátor, novinář, publicista - autor či spoluautor knih o víně, od roku 2002 šéfredaktor časopisu Sommelier, zakotvil před dvaadvaceti lety v Hrusicích. A je tomu rád.

Lukáš Bárta vzpomíná: „Jsem původem kluk z venkova, kdysi jsem ale bydlel v Praze, na Jižním Městě. Tam jsem moc spokojený nebyl. Tak jsem pátral po něčem na trase Praha – Benešov, kde jsem tehdy pracoval. A objevil jsem Hrusice! Obec s krásným rozhledem, bohatou historickou tradicí, a jak jsem v průběhu let zjistil, taky s bezvadnými lidmi.“

Mezinárodně uznávaný vinařský expert Luboš Bárta

Luboš Bárta přednáší marketingovou komunikaci a public relations na univerzitách, ve školách, obchodních a hospodářských komorách, na veletrzích, konferencích i při dalších příležitostech u nás, na Slovensku, v USA, Itálii, Španělsku, Izraeli, Číně, Jihoafrické republice a na dalších místech.

Je laureátem Prix de l´OIV za nejlepší světovou knihu o ekonomii vína roku 2014 „Public relations a marketingová komunikace v obchodu s vínem“. Vinařskou asociací byl uveden do Dvorany slávy českého a moravského vinařství za celoživotní přínos jeho rozvoji. Je držitelem ceny Vindemia Acta za celoživotní publicistickou práci ve prospěch vinařství a doživotním čestným členem American Wine Society honoris causa.

Je zároveň organizátorem, spolupracovníkem, partnerem či ambasadorem řady soutěží vín v ČR, Evropě i v zámoří. Jako člen mezinárodních jury se hodnocení vín také účastní.

Luboš Bárta

S vínem procestoval už 50 zemí světa a setkal se s mnoha zajímavými lidmi: „Třeba s nejstarším a nejslavnějším z Masters of Wine (to je nejvyšší možné vzdělání, kterého lze dosáhnout ‚ve víně‘, lidí s tímto titulem je na světě maximálně 200), hrabětem Johnem Umbertem Salvim. Angličanem, žijícím už 50 let v proslulé francouzské vinařské oblasti Bordeaux, jen několik minut od věhlasného Chateau Margaux. To je noblesní muž, na kterého, kdo se s ním setká, nikdy nezapomene. Díky jeho znalostem, jeho dokonalé cambridgeské angličtině, úžasnému chování. Bylo nám velkou ctí, s mou ženou, že byl starosvatem na naší svatbě.

Nebo další příklad. Na jedné soutěži v Itálii, kde jsem byl předsedou poroty, jsme se v určený čas sešli s ostatními porotci u stolu, seznámili se, vyměnili pár slov. Pouze jediný člen poroty, Ital, tedy ten z nás, který to měl nejblíže, zatím nedorazil. Doběhl dávno po zahájení a já mu povídám, trochu jízlivě, tys byl asi ještě na kafi, viď? A on přitakal, ‚Je to tak, byl,‘ říkal. ‚Dovolte, abych se dodatečně představil, jsem Andrea Illy a jsem prezidentem společnosti Illy. Ještě jsem musel dovyřídit něco okolo kávy.‘ Od té doby jsme kamarádi,“ usmívá se Luboš Bárta.

Spustit audio

Související