Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Lék pro zvířata k léčbě covidu Motol odmítá: Volný má s pastou pro koně smůlu, smějí se lidé

Lék pro zvířata k léčbě covidu Motol odmítá: Volný má s pastou pro koně smůlu, smějí se lidé
Zdroj: Profimedia
COVID-19
Fakultní nemocnice Motol na svých sociálních sítích zveřejnila příspěvek, ve kterém se ostře vymezuje proti léku ivermektin. Ten je v poslední době velmi diskutovaný, protože by měl sloužit k léčbě koronaviru. V České republice ale lék není registrován a navíc se používá proti parazitům ve veterinární medicíně.

"Pacienti FN Motol dostávají veškerou možnou lékařskou péči a všechny schválené humánní léky jsou v nemocnici dostupné. Žádné donesené veterinární přípravky pacientům podávané nejsou a nebudou," uvedla v neděli pražská nemocnice na svém Facebooku.

Pacienti FN Motol dostávají veškerou možnou lékařskou péči a všechny schválené humánní léky jsou v nemocnici...

Zveřejnil(a) Fakultní nemocnice v Motole dne Neděle 7. března 2021

Lidé v komentářích pod příspěvkem se rozdělili na dvě skupiny. Jedna strana s kroky nemocnice souhlasí. "Naprosto souhlasím. Lékař nese zodpovědnost za léčbu. A není možné, aby mu rodinní příslušníci nebo šílení poslanci diktovali, čím a jak má léčit," píše muž, který zřejmě naráží na lidi, kteří do nemocnic nosí ivermektin, aby ho lékaři aplikovali jejich rodinným příslušníkům. Stejně tak pak na poslance Lubomíra Volného, který se k léku často vyjadřuje. "Tak to má docent lékařské fakulty Vysoké školy života Lubomír Volný s tou pastou pro koně docela smůlu," posmívá se vyjádřením Volného další z diskutujících.

Jiní však s rozhodnutím nemocnice nesouhlasí. "Tento lék byl použit u milionů lidí, proč tento nesmyslný příspěvek? A najdou se další léčiva používaná u zvířat i lidí," objevuje se v diskuzi. Další argument proti zase zní: "Nevidím rozdíl mezi testovací vakcínou a veterinárním lékem. Jen v přístupu EU. Vakcínu povolila, lék zakázala."

Ivermektin je širokospektrální antiparazitikum, které se používá v humánní i veterinární medicíně. V Česku však není verze určená pro léčbu lidí registrovaná. Státní ústav pro kontrolu léčiv uvedl, že má zatím k tomuto léku jen velmi málo informací k tomu, aby ho mohl doporučit k léčbě covidu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy