BáSnění Ivo Hucla

16. květen 2022

Texty do pořadu BáSnění vybírá a komentuje Ivo Hucl, básník, kurátor a kulturní aktivista, ale také zakladatel Bezejmenné čajovny ve Šťáhlavicích u Plzně.

Ivo Hucl (*1961) realizoval doma i v zahraničí řadu výtvarných výstav, festivalů a slavností, často s tematikou Dálného východu. Během normalizace vydával své texty pouze v samizdatu. Hned za vydání své první knihy Ostrovní básně v roce 2010 obdržel literární Cenu Bohumila Polana.

Texty z této knihy se dočkaly několikerého hudebního a rozhlasového zpracování, například Rantand Ensemble, DoMa Ensemble, Ondřej Smeykal nebo DG 307. Jeho kniha krátkých lyrických textů Prach prázdna z roku 2017 byla nominována na Státní cenu za literaturu. V doslovu k druhému vydání Ostrovních básní charakterizuje literární historik Vladimír Novotný Huclovu poezii slovy, „básně, které vždy musí jít za něčím jiným“. Dosud vydal pět básnických knih. Žije a pracuje ve Šťáhlavicích nedaleko Plzně.

Připravil: Dominik Mačas
Natočeno: červen 2020

ÚDAJE O VYDÁNÍ

  • Liao I-wu: Básně (publikováno v revue Pěší zóna 12/13 v roce 2013, překlad Lucie Kalvachová)
  • Liou Sia: Zlomek 8 (ze sbírky Prázdné židle, Aula 2018, překlad Lukáš Zádrapa); bez názvu Milá Herto… (uveřejněno v rámci večeru poezie Prázdné židle z cyklu Věznění básníci ve Studiu Paměť 24. září 2019, překlad Olga Lomová)
  • Stanley Kunitz: Záříjoví hadi (z antologie Vítr z Narragansettu, Fra 2008, překlad Petr Mikeš)
  • Ivo Hucl, Liao I-wu: Broken words (ze sbírky Návrat ke kruhu, Bezejmenná čajovna Štáhlavice 2020, překlad Lucie Kalvachová, Denis Molčanov a Ivo Hucl)
  • Ivo Hucl: bez názvu Odstíny všech barev… (ze sbírky Návrat ke kruhu, Bezejmenná čajovna Štáhlavice 2020)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.