Pro cibule tulipánů z Chrudimska si jezdili pěstitelé až z Holandska

8. březen 2021

Věděli jste, že se v okolí Tuněchod a Heřmanova Městce pěstovaly tisíce tulipánů? Podle zahradníka Františka Hlubockého je tam v době květu jezdili obdivovat lidé z celé republiky. Bylo to v sedmdesátých, osmdesátých letech. Pro kvalitní cibule vypěstované v našem kraji si jezdili dokonce Holanďané.

Po revoluci jejich pěstování upadlo, stejně jako šlechtění a pěstování dalších rostlin. Přesto jsou tulipány velmi oblíbenou květinou a mají v Čechách velkou tradici.

„Tulipány totiž divoce rostou v Iránu a šlechtit se začaly už v dávných dobách v Turecku. A právě z Cařihradu nechal přivézt několik cibulek turecký sultán našemu císaři Rudolfovi II. na Pražský hrad. Říká se, že teprve potom se z Čech tulipány dostaly dál do Evropy. A v Holandsku se jim neuvěřitelně dařilo,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký.

Tulipány

Nastala tzv. Tulipánová horečka, která ceny cibulek tulipánů vymrštila do astronomických výšin. Za pár cibulek bylo možné koupit si luxusní dům.

Tulipány v květináči

Pokud chcete mít tulipány po celé zahradě, není to problém. Kupte si tulipány v květináči, které se hodí i do skalky. Jak s nimi naložit?

„Zalévejte, přihnojujte, stejně jako ostatní jarní cibuloviny v květináči. Chladnější místnost u skla jim vyhovuje. Když odkvetou, můžete je rovnou vysadit do zahrádky. Ale nezapomeňte si označit místo, kam je sázíte. Za pár týdnů tulipány zalezou do země a ztratí listy, tak abyste věděli, kde se na ně můžete v dalším roce těšit,“ uzavírá zahradník.

Spustit audio

Související