Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Isteník a Krobot jako hasiči. Režisér Rybanský natáčí komedii Kdyby radši hořelo

Komedie Kdyby radši hořelo (2021). foto: BONTONFILM

PRAHA - Filmovou komedii Kdyby radši hořelo o dobrovolných hasičích v těchto dnech natáčí Adam Koloman Rybanský, který je zároveň autorem scénáře. V něm sbor hasičů jedné vesnice čelí jiné výzvě, než přináší obvyklý oheň. Klidný život ve vsi totiž naruší podezření na akci teroristů. Komedie s Miroslavem Krobotem, Michalem Isteníkem nebo Annou Polívkovou vzniká ve Zlínském kraji. Premiéra v kinech je v plánu na začátek roku 2022.
  18:00

V dalších rolích se představí Jiří Vymětal, Marek Pospíchal, Albert Čuba nebo Vladimír Škultéty. Natáčení začalo už loni v říjnu, hlavní část práce se koná během letošního února a března. Stylem a zpracováním navazuje snímek na poetiku filmů Ivana Passera nebo Jaroslava Papouška.

Komedie Kdyby radši hořelo (2021).
Komedie Kdyby radši hořelo (2021).

„Během vývoje filmu nám to lidé často říkali. Nejde však o záměr, ale oba, včetně Miloše Formana, jsou pro mě v tvorbě velikou inspirací,“ uvedl Rybanský. „Součástí mého přístupu je absurdita, humor a civilní herectví kombinované s neherci. Chtěl bych žánr komedie o obyčejném člověku aktualizovat do dnešní doby a navrátit mu závažnost, kterou často měly právě komedie z 60. let. Při práci klademe důraz na kontrasty vážného a komického, které vytváří všudypřítomnou absurditu života,“ dodal.

V příběhu se obyvatelé chystají na Velikonoce, koná se jarmark, když oslavu na návsi naruší náraz dodávky do kašny. Řidiči se podařilo zmizet a nikdo si nemůže být jistý, co se vlastně stalo. Lidé jsou nicméně přesvědčeni, že šlo o teroristický čin a zdá se, že bezpečí vesnice teď závisí na hasičích. Důležitým tématem snímku je strach, nejistota a zmatenost dnešní společnosti vyplývající z přemíry informací. „To je dnes problém všude. V klasických médiích a v oceánu internetu dnes zpochybníte jasnou pravdu a fakta a stejně tak najdete hlasitou podporu pro lecjakou pitomost. Je snadné pak obojí zaměnit,“ podotkl producent Pavel Vácha.

Scénář vznikal několik let a pandemie coronaviru posledního roku mu v mnoha ohledech dodává aktuálnost. Původní inspirací k námětu byl zoufalý čin pokáceného stromu přes koleje, který v důsledku strachu a manipulace v mediálním prostoru spáchal Jaromír Balda v roce 2017. Stal se tak prvním českým teroristou, ačkoliv byl ve svém okolí brán jako bezproblémový člověk.

„Naprosto zásadní je pro mě nesoudit a nezesměšňovat lidi s odlišnými názory, ale naopak je pochopit. Základem filmu je snaha porozumět smýšlení lidí, kteří si své názory utváří pod vlivem strachu, xenofobie, populismu nebo různých dezinformací. A toto všechno vlivem pandemie neustále sílí,“ dodal Rybanský.

Šestadvacetiletý Rabanský byl se svým bakalářským filmem Přátelské setkání nad sportem nominován na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film 2017 a objel s ním řadu mezinárodních festivalů. Jeho další snímek Home Sleep Home měl světovou premiéru na filmovém festivalu v italském Terstu a byl opět nominován na Cenu Magnesia.

Autor: