Maximálně 23 metrů. Olomoučtí zastupitelé vybrali výškové limity pro stavby v blízkosti centra

9. březen 2021

Devatenáct a dvacet tři metry. To by měly být výškové limity pro budoucí stavby v sousedství historického centra Olomouce. Shodli se na nich v pondělí zastupitelé města a současně tak udělali první krok k připravované změně územního plánu. Ta má zabránit mimo jiné stavbě kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower. Až sedmdesát čtyři metry vysoká stavba už má platné územní rozhodnutí.

„Pro se vyjádřilo 24, zdrželo se 14 zastupitelů, tudíž návrh byl přijat,“ konstatuje primátor Olomouce Miroslav Žbánek z hnutí ANO. „Teď všichni budeme očekávat, jak bude probíhat samotná příprava změny, její veřejné projednávání a podobně,“ dodává primátor.

Vizualizace Šantovka Tower

O Šantovce Tower se totiž v Olomouci řadu let diskutuje. Nesouhlasí s ní památkáři, podle kterých by poškodila historické panorama města. Investor tvrdí opak a upozornil radnici, že město se ve smlouvě z roku 2010 zavázalo spolupracovat na projektu Šantovka. V roce 2014 investor napadl nový územní plán Olomouce. Soud mu dal za pravdu a konstatoval, že výškové limity v tomto místě, které sousedí s historickým centrem, nejsou dostatečně zdůvodněné a město má zjednat nápravu.

Změnu územního plánu ale zastupitelé neprojednali a rada neschválila ani dočasnou stavební uzávěru. „Pokud díky novému budoucímu územnímu plánu ty stavby nebude možno postavit a investor nainvestoval spoustu peněz, tak jaká je odpovědnost za toto rozhodnutí? Jestli odpovědnost neseme my, protože my jsme konkrétně vybrali variantu budoucího omezení této lokality. Nebo jestli to omezení jde na vrub orgánů státní správy, které nás nutí do toho, abychom jednali tímto způsobem,“ upozornil na případné problémy s investorem stavby náměstek primátora za ODS Martin Major.

Nezařazený zastupitel David Helcel připomněl, že do sporu vstoupil loni ombudsman a žaloval olomoucký magistrát ve veřejném zájmu. Krajský soud proto pozastavil platnost územního rozhodnutí. „Soud věc stále řeší. V tuto chvíli tak investor Šantovky Tower nemůže stavět," uvedl Helcel s tím, že od města už předtím investor možnost budovu postavit dostal. „To, že se proti tomu postavil ombudsman, vůbec nesouvisí s námi a neneseme za to žádnou odpovědnost," namítl proti Majorovým obavám Helcel.

Mluvčí investora Petr Hlávka v mailu uvedl, že zatím nemají oficiální informace o rozhodnutí zastupitelstva a věří, že v zadání změny město respektuje všechna platná územní rozhodnutí v lokalitě Šantovka. Podle magistrátu může nejen investor podat k výškové variantě připomínky a námitky, které ale musí projít veřejným projednáním i posouzením zastupitelů.

autor: bam
Spustit audio

Související