Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maturanti? Rukojmí Andreje Babiše v politickém boji

Minulý týden premiér Babiš prezentoval návrh ohledně úředních maturit. To vše v době, kdy české zdravotnictví zažívá největší nápor v historii, podnikatelé krachují a tiskové konference Vlády se staly bizarními.

Od problémů k maturitám

Andrej Babiš neudělal poprvé úhybný manévr v době řešení pandemie, aby začal naplno promlouvat k tématu, které je zcela v gesci jiného ministra bez jakékoliv konzultace s ním. Minulý týden Jana Maláčová slavně na tiskové konferenci oznámila, že nemocenská v souvislosti s karanténou bude 100 %, aby následně druhý den byl ve Sněmovně schválen jiný návrh. Nyní se do mediálního prostoru dostává spor Plaga – Babiš. Zatímco první je na odchodu ze společné cesty s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO, tak druhý vytáhl návrh úředních maturit po vzoru jiných zemí EU. Premiér neřeší dostatečnou dodávku vakcín, přeplněné nemocnice, ale řeší problém maturit, který je v gesci ministra školství a jeho úhel pohledu na úřední maturity je zcela jiný.

Nepřipravenost maturantů nebo selhání systému

Nejčastějšími argumenty pro úřední maturity jsou nejčastěji názory samotných studentů, že de facto rok mají zavřené školy a jsou vzděláváni prostřednictvím online prostředí. To je samozřejmě pravdou, ale je nutné se na věc podívat trochu hlouběji. Maturanti mají letos možná nejlepší podmínky pro přípravu na maturitu, pokud tomu také školy uzpůsobily rozvrhy hodin a také pokud je tento zájem také v samotných učitelích. Ten prostor pro přípravu v letošním roce je nezpochybnitelný.

Realita je často ovšem úplně jiná. Na řadě škol probíhá tzv. samostudium, kdy studenti dostávají v rámci běžné hodiny za úkol si nastudovat požadovanou část učiva. Učitelé také během roku s distanční výukou neprošli dostatečným sebevzděláním, aby dokázali z distanční výuky vytěžit maximum. Selhání není pouze na maturantech a učitelích, ale na celém systému, kdy české školství nedokázalo během roku aplikovat vhodný update k dnešnímu online prostředí. Distanční výuka je stále v prostředí školství považována za krátkodobé řešení, kterému není nutno věnovat dostatečný prostor.

Ve školství ďáblem, jinde fenoménem

Porady distanční formou se staly nezpochybnitelným fenoménem covidové doby, kdy řada společností zjistila, že není třeba k organizačním věcem svolávat poradu v zasedací místnosti, ale bohatě stačí videomeeting. Jak už jsem zmínil výše, tak v řadě škol je distanční výuka spíše ďáblem z různých důvodů. Nejčastějším důvodem je pochopitelně nepřipravenost celého systému. Je velmi smutné, že téměř po roce na řadě škol nedošlo k posunu úrovně distanční výuky během celého roku a jsme vlastně na začátku, kdy každý stále doufá, že se jedná o krátkodobé řešení. Krátkodobé řešení, které trvá již rok.

Úřední maturita neovlivní vůbec nic

Po zveřejnění návrhu Andreje Babiše se rozběhla velká diskuse, zda úřední maturita udělá českou společnost nevzdělanou. Babiš celé situaci navíc nepomohl výrok, že zaměstnával 35 tisíc lidí a nikdy po nikom maturitní vysvědčení nechtěl. Ovšem úvaha, že úřední maturita ovlivní úroveň vzdělání letošních maturantů, je lichá. Vědomosti maturantů budou stejné jako s klasickou maturitou. Rovněž zaměstnavatelé nebudou zkoumat, zda má někdo úřední maturitu z roku 2021, a proto o něj nebude mít zájem. Problematika státních maturit má jiný charakter. Andrej Babiš už také rozjel volební kampaň a zkrátka maturantů není úplně málo, ale také je to krátkodobé odvrácení pozornosti od skutečných problémů, které by měl jako premiér a dle jeho slovo krizový manažer řešit.

Maturanti nebudou na trhu práce méněcenní, ale přijdou o opravdovou zkoušku dospělostí a řada z nich o výbornou přípravu na vysokou školu, protože náročnost maturitní zkoušky je často úměrná s náročností zkoušek na vysoké škole. Hledejme důvody, proč s návrhem nepřichází ministr školství Plaga, ale premiér Babiš…

Absence sociálního prostředí je závažnější

Ve školství existuje jeden závaznější problém než problematika úředních maturit. Řada školáků, nejen maturantů, začíná čelit psychickým problémům, které souvisí se ztrátou sociálního prostředí, ztrátou práce v kolektivu. Tento problém může i maturanty poznamenat mnohem více než jejich případná úřední maturita. České školství nečeká lehká doba, protože systém selhal a ne chybou jednotlivých aktérů, ale jako celku. Spor o úřední maturity už jen dokládá selhání systému.  

 

Autor: Marek Tvrz | úterý 9.3.2021 11:30 | karma článku: 14,48 | přečteno: 328x
  • Další články autora

Marek Tvrz

ODS na křižovatce: Bude dál kráčet nová moderní ODS?

Občanská demokratická strana, která příští týden oslaví neuvěřitelných 33 let své existence, má za sebou již 31. kongres, který proběhl tento víkend v Ostravě. Personálně téměř beze změny, ale nastává renesance programu a myšlení.

14.4.2024 v 21:01 | Karma: 7,93 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Marek Tvrz

Nebezpečné nevolnosti „doktora“ Volného

Poslanec Volný je poslední týdny hvězdou sociálních sítí. Bohužel pozornost si nevysloužil žádným skvostným počinem, ale prostými dezinformaci, kterými zaplavuje své sociální sítě a jeho armáda ochotně informace šíří dál...

10.3.2021 v 13:20 | Karma: 15,84 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Marek Tvrz

Sport a koronavirus: Jak pandemie ovlivňuje sportování v Česku

Vyhlášení Nouzového stavu českou vládou mělo přímý dopad na sport v Česku. Ten se ze dne na den úplně zastavil. Jestliže se kluby připravovaly na sehrání zápasů bez diváků, tak jen pár hodin poté přišla úplná stopka.

21.4.2020 v 20:38 | Karma: 5,09 | Přečteno: 160x | Diskuse| Společnost

Marek Tvrz

Vyloučení VK ml. z ODS je správným krokem

Sobota 16. 3. 2019 byla pro mnoho občanských demokratů a voličů očekávaným dnem. V pražské La Fabrice se konala Programová konference a ve večerních hodinách výkonná rada rozhodovala o budoucnosti Václava Klause mladšího.

17.3.2019 v 0:55 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Politika

Marek Tvrz

Prezidentské volby: Sociální sítě v zajetí fake news

Zbývá dvanáct dní do druhého kola prezidentských voleb. Sociální sítě jsou již nyní plné nepravdivých zpráv, tzv. fake news. Lidé mezi sebou sdílejí informace, které mají zdiskreditovat prezidentské kandidáty.

15.1.2018 v 11:16 | Karma: 18,29 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  14:38

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

18. května 2024  14:02

Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 7,93
  • Průměrná čtenost 784x
Živnostník, fotbalový funkcionář, volnočasový sportovec, člen ODS.

Seznam rubrik