Trápí vás lámavé nehty? Pomůže správná výživa

Aktualizováno redakcí 10. 3. 2021

Skoro každá žena touží po pěstěných, silných a hlavně dlouhých nehtech. Ty z nás, kterým je nenadělila příroda, si vypomáhají umělými nehty od manikérky. Nebylo by ale lepší, kdyby se kvalita vašich vlastních zlepšila natolik, abyste je nemusely schovávat?

Lámavé nehty jsou problém, který trápí hodně žen. Mnohé ale vůbec netuší, že jde o jejich vlastní dílo, které je způsobené nevhodnou péčí, nebo nedostatečnou výživou. Řešení se zdá být snadné. Zaběhnete si za šikovnou nehtařkou a ta vám nehty pokryje gelem, nebo vám udělá hodně dlouhé umělé (a hlavně hodně zdobené) nehty, které si přejete nosit po vzoru našich, ale i zahraničních celebrit.

Víte ale, že podobná kratochvíle vás může o vaše vlastní (už tak nekvalitní) nehty úplně připravit? Stačí si jen představit, jak nehet trpí pod nánosem lepidel, tepla a dalších syntetických látek. Nemluvě o tom, že dlouhý nehet se vám může kdykoliv ulomit a odpadnout spolu s vaším přírodním.

Pokud nerady vyhazujete peníze oknem a zároveň toužíte po přirozenějším vzhledu, dáme vám pár tipů, jak mít krásné nehty skoro bez práce.

Proč dochází k lámání nehtů

Nehty jsou tvořené zrohovatělými buňkami, jejichž úkolem je ochrana citlivých (a hodně prokrvených) prstů a nehtových lůžek. Částečně nám slouží i jako pracovní nástroj, pokud třeba potřebujeme sloupnout samolepku z nového laku na nehty, či nádobí. (Nebo z čehokoliv jiného, co vás zrovna napadne.) Aby byly zdravé a silné, potřebují hodně hydratace a správnou výživu. Narušit je ale může třeba i působení chemických prostředků při úklidu, ručním umývání nádobí či zahradničení, zima, nebo naopak přílišné teplo a mnoho dalších faktorů.

Kvalita našich nehtů se taktéž odvíjí od:

  • Věku
  • Nedostatku železa
  • Stavu štítné žlázy

Lámavé nehty na rukou

Lámavé nehty na rukou většinou poukazují na to, že s nimi zacházíme nešetrným způsobem. Proto bychom měly přehodnotit některé své naučené zvyky.

Pokud jde i o váš problém, zkuste:

  • V zimě nosit teplé rukavice (místo toho, abyste strkaly ruce do kapes)
  • Nosit gumové rukavice na umývání nádobí a na úklid
  • Nosit zahrádkářské a pracovní rukavice (kdykoliv se rýpete v hlíně, nebo děláte něco náročnějšího)
  • Si ruce pravidelně mazat hydratačním krémem
  • Vynechat nošení umělých nehtů
  • Přestat používat odlakovače s alkoholem

Důležitá je i správná manikúra. Než nehty začnou být od pohledu silné a zdravé, stříhejte si je do kratší délky. Tím předejdete lámání a třepení. Ideálně je zkuste ještě posílit zpevňujícím bezbarvým lakem, který jim dodá hvězdný lesk.

Lámání nehtů na nohou

Jedním z hlavních viníků lámavých nehtů na nohou jsou plísně, které vznikají v důsledku zapaření, nebo dlouhodobého působení vlhkosti. Nehet získá nehezkou žlutou barvu, zapáchá a má tendence se drolit a různě deformovat. Proto je důležité nosit prodyšné ponožky z přírodních materiálů a boty, které mají dobré odvětrávání. Pokud to z nějakého důvodu nepřipadá v úvahu, ponožky a boty si co nejdříve sundejte a umyjte je mýdlem a vodou. Nezapomeňte je pak hodně dobře usušit. I mezi prsty. Teprve pak si nasaďte čisté ponožky, nebo domácí obuv.

Jak na lámavé nehty?

O důležitosti dobré manikúry a pedikúry, včetně nošení rukavic a omezení působení vlhkosti jsme si už řekly. Nesmíme ale zapomínat na to nejdůležitější. Na výživu!

Výživa na nehty

Nehty potřebují (stejně, jako vlasy a pleť) neustálý přísun vitamínů a dalších živin. Hodně důležité jsou například vitamíny skupiny B, kterým v tomto ohledu dominuje vitamín B7, vitamín B9 a vitamín B12. Dále si dopřejte potraviny bohaté na železo a na vitamín C. (Který zlepšuje jeho vstřebatelnost.) Nešlápnete vedle ani s hořčíkem, proteiny a nenasycenými mastnými kyselinami Omega-3, jejichž nejlepším zdrojem jsou tučné mořské ryby.

A co vaše nehty? Jsou v té správné kondici?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/brittle-nails – Lámavé nehty: Příčiny, léčba a prevence (anglicky)

https://www.healthline.com/health/how-to-strengthen-nails – 15 tipů, jak posílit nehty (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-nails – TOP 8 živin pro nehty (anglicky)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *