Editujeme

Jarní aktualizace Zoner Photo Studia X

Zoner aktualizuje svoje ZPS dvakrát do roka a tak novinky přicházejí teď, na závěr kalendářní zimy. Je jich deset, všechny vám předvedou na webu zde. Já dnes ukážu to, co mi připadá velmi praktické – protože tuto funkci používám už dlouho. Jde o funkci Porovnat, mám ji samozřejmě i ve své oblíbené ZPS 14 a její historie jistě sahá dále, nechci se hrabat v archivu (sleduju ZPS od jeho začátku, když to ještě byl ZPM (Picture Manager). Tak tedy porovnat obrázky.

Klasicky se k funkci dostaneme v sekci Správce, kde je pod-sekce Průzkumník. Vypadá to takto, zná to každý, kdo ZPS používá:

Funkci Porovnat aktivujeme tak, že si vybereme více fotek a buď si pamatujeme zkratku Ctrl – J (což doporučuju, ta funkce se používá pořád), anebo musíme vlézt do roletového metu Průzkumník a najít si tam položku Porovnat. Což je možné, ale nešikovnější než si pamatovat klávesovou zkratku.

To vše tu tedy bylo, porovnáváme dvě, tři nebo čtyři fotky v samostatných oknech. Co je ale skvělé, to je zámek. Dřív totiž bylo možné náhledy porovnávaných fotek zvětšovat nebo zmenšovat – a zvětšené posouvat, ale vždycky to bylo v oknech naráz, nešlo to dělat nezávisle na sobě. Jako příklad si vezměme fotky, pořídil jsme je na epochálním výletě do Milovic fotit zubry, nevyfotili jsme ani chlupa, protože zubři byli zalezlí. Fiasko ve složení Michl Houdek, Ríša Horák a Jirka Knébl plus moje maličkost.

Dejme tomu, že bych chtěl z těchto tří vybrat „nejlepšího Horáka“. Jenže on je na každé fotce jinde. To by doposud bylo těžko řešitelné všelijakým posouváním a pamatováním – ale teď lze detaily na různých fotkách položit vedle sebe a to je skvělé.

Třebaže na fotce vyl Richard jednou vlevo, podruhé vpravo a pak skoro uprostřed, zámkem je zrušila synchronizace a s každou fotkou lze manipulovat individuálně. Zůstala synchronizace zapnutí/vypnutí histogramu a náhledu přepalů. To tedy jsou ty maličkosti, které… z dobrého nástroje dělají ještě lepší nástroj. Takže si pamatujte Ctrl+J a milovník zkratek si ještě zapamatuje / , tedy lomítko na numerické klávesnici: jím se zapíná/vypíná ten zámek.

Další možnost, jak porovnávat fotky nabízí funkce Náhled. O ní si povíme příště.