3+3: Tři statistická pozitiva a tři negativa Pardubic a Karlových Varů

Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

Ve statistickém seriálu 3+3 si očima čísel stručně představuje série předkola. Vždy porovnáme oba soupeře – vybereme tři pozitiva, na která se může daný tým spolehnout, a tři negativa, na kterých by naopak měl zapracovat. A kromě toho si také představíme klíčového hráče každého mužstva, jenž by mohl strhnout vývoj série právě na stranu svého celku.

HC Dynamo Pardubice

Pozitiva

Camarovy přesilovky: Když se řekne Pardubice, jako první hráč se zřejmě většině fanoušků vybaví Anthony Camara. Akvizice tohoto kanadského kanonýra se ukázala jako naprosto mistrovský tah, Camara totiž se 35 body (21+14) ovládl bodování týmu. Z jeho celkových jednadvaceti přesných tref jich pak osm nasázel při své nejúspěšnější disciplíně – totiž v přesilovkách. V přepočtu na odehraný čas to dělá 3,9 přesné trefy za 60 minut v početní výhodě, což je šesté nejvyšší číslo celé soutěže.

Vstupy do pásma: Pardubičtí mají na kontě nejen největší celkový počet kontrolovaných vstupů do pásma (tedy nikoliv nahozením) za 60 minut hry 5 na 5 ze všech týmů extraligy, 47,9, ale také nejvíce těch úspěšných vstupů, kterých stihli za stejný čas 40,0. Navíc přes útočnou modrou často přechází s pukem na holi, konkrétně v 56,7 % případů, což je opět řadí na špici celosoutěžního žebříčku; a tentokrát s ohromným náskokem 3,2 % na druhý Litvínov.

Milan Klouček: Dvaadvacetiletý gólman se na začátku sezony docela trápil, od přelomu kalendářního roku se ale velice zlepšil. Oproti předpokladům se mu nepovedla jen dvě poslední utkání, jinak ale stabilně překonával matematická očekávání, jeho výkony jsou navíc velice konzistentní. I díky tomu má Milan Klouček od začátku roku na kontě ze všech extraligových brankářů čtvrtou nejvyšší úspěšnost zákroků při hře 5 na 5, a to parádních 94,1 %

Negativa

Oslabení: Jen jediný účastník předkola, Brno, dokázal v základní části ubránit méně oslabení než Pardubice. Ty kapitulovaly 36krát z celkových 165 početních nevýhod; to jim tedy dohromady dává pouze 78,2% úspěšnost. 

Neefektivní útok: Při hře v plných silách na obou stranách vyšle Dynamo na brankáře soupeře každých 60 minut hned 19,3 střely ze slotu, žádný jiný tým předkola nezvládá víc. Během průměrné šedesátiminutovky nějakým střeleckým pokusem zakončí 18,8 kontrolovaného vstupu do pásma, třetí nejvyšší množství v celé soutěži. Přesto dokáží Pardubičtí za hry 5 na 5 vstřelit pouhých 2,1 branky za 60 minut, tedy na extraligové poměry výrazně podprůměrnou hodnotu.

Žádná stabilní ofenzivní lajna: Vůbec nejstabilnější útok Pardubic ve složení Matěj BlümelMatej PaulovičPatrik Poulíček spolu dohromady odehrál jen lehce přes 214 minut. Pro představu, většina týmů extraligy má alespoň jednu konzistentní trojici, která dohromady strávila na ledě více než 400 minut, tedy bezmála dvakrát tolik co pardubická nejstabilnější kombinace. A třeba takový Anthony Camara zaznamenal více než třicet společných minut hned v sedmi různých formacích, v nichž potkal dohromady devět různých spoluhráčů. To se pak zkrátka nemůžete dostatečně sehrát...

Klíčový hráč

Matěj Blümel

V pouhých dvaceti letech se Matěj Blümel stal pilířem pardubického Dynama. S 21 body (13+8) ovládl týmovou produktivitu za stavu 5 na 5 a i při započtení odehraného času mu s hodnotou 2,0 bodu za šedesát minut patří výborné druhé místo, jen o chloupek za Lubošem Horkým. Kromě toho je dokonce pátým nejaktivnějším střelcem celé extraligy, o čemž svědčí 17,3 střeleckého pokusu za 60 minut hry. A že by se bez něj Dynamo neobešlo, to potvrzují i hodnoty poměru střeleckých pokusů týmu i předpokládaného poměru vstřelených gólů za jeho přítomnosti ve hře, které jsou v obou případech nejvyšší v celém mužstvu. 

Matěj Blümel.

Matěj Blümel. | Foto: Ladislav Adámek, hcdynamo.cz

HC Energie Karlovy Vary

Pozitiva

Třetí lajna: Ačkoliv v drtivé většině line-upů oficiálně zapsaná až jako třetí formace, útok ve složení Jiří Černoch – Petr Koblasa – Martin Kohout se po odchodu posil z NHL stal v Karlových Varech tím vůbec nejproduktivnějším. Všichni jeho členové obsadili druhé (Kohout, 31 bodů), třetí (Koblasa, 30 bodů), respektive čtvrté (Černoch, 26 bodů) místo v celkovém žebříčku bodování týmu a Martin Kohout pak dokonce při přepočítání na odehraný čas s hodnotou 2,3 bodu na 60 minut hry 5 na 5 skončil mezi všemi aktuálními členy Energie úplně nejvýš.

Tomáš Vondráček: Nedávno jsme v rubrice Hokej v číslech psali o tomto patnáctigólovém střelci ze čtvrté lajny a od té doby přidal Tomáš Vondráček ještě jednu trefu. Z celkových šestnácti gólů jich pak hned čtrnáct vstřelil při hře 5 na 5; jako hráč, který nastupuje až ve čtvrtém karlovarském útoku se dvěma dosti defenzivními spoluhráči. A i přesto se stal dokonce čtvrtým nejčastěji skórujícím forvardem celé soutěže, za průměrnou šedesátiminutovku totiž vstřelil 1,6 branky.

Střelba ze slotu: Jedním z hlavních důvodů stojících za karlovarskou poměrně produktivní ofenzívou je efektivní práce v útočném pásmu, zejména pak využívání slotu. Právě z mezikruží totiž energetici vyslali 42,3 % všech svých střel na branku soupeře, větší podíl nezaznamenal žádný jiný tým bojující v předkole.

Negativa

Obrana: Zápasy Energie se musí líbit všem fanouškům hezkého hokeje, padá v nich totiž spousta branek. Bohužel pro Karlovy Vary také do jejich sítě, konkrétně za stavu 5 na 5 3,2 každých 60 minut hry. A aby taky ne, když Západočeši svému soupeři umožní v průměru za šedesát minut děsivých 61,2 střeleckého pokusu, z čehož pak celých 21,5 z mezikruží

Přesilovky: Nejeden příznivec karlovarského mužstva si povzdechl nad trápením, které jeho tým prožívá v přesilových hrách. Z 226 celkových příležitostí jich energetici totiž úspěchem zakončili jen 31, tedy 13,7 %; jen o maličko víc než v tomto ohledu poslední Olomouc. Navíc hned polovinu ze všech svých přesilovkových tref Karlovy Vary zaznamenaly během svých prvních jen devatenácti zápasů, od té doby jejich početní výhody značně upadají.

Odchod Kašeho a Lauka: S neúspěšnými přesilovkami souvisí také návraty Davida Kašeho a Jakuba Lauka do zámoří, ze kterých se Energie dodnes nevzpamatovala. David Kaše doteď vede mnoho ofenzivních statistik týmu, jako například bodovou produktivitu při hře 5 na 5 (2,7 bodu za 60 minut) či očekávaný poměr vstřelených branek mužstva (o 11,7 % vyšší oproti času, kdy nebyl na ledě). Jakuba Lauka zase na centru první formace nahradil Tomáš Mikúš, který se se svou rolí značně trápí; zmiňme například velice nehezkou hodnotu -3,1 % v kolonce relativního očekávaného poměru gólů. 

Klíčový hráč

Jakub Flek

Jediný člen loňského úderného komanda FlekGrígerRachůnek, kterého nezlákali Bílí Tygři (byť Rachůnek se nedávno do Karlových Varů vrátil). A pro Energii je jeho obdivuhodná věrnost klíčová, ostatně se 35 body (18+17) vyhrál bodování celého mužstva. Stejně tak se díky 17,5 střeleckému pokusu za 60 minut hry 5 na 5 stal dokonce čtvrtým nejaktivnějším kanonýrem celé soutěže a s 1,2 brankou za stejný časový úsek čtrnáctým nejúspěšnějším střelcem.

Jakub Flek.

Jakub Flek. | Foto: Aleš Bedlík, hokejkv.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz