Zde může být vaše reklama.

Šantovka Tower Do 23 metrů! Zastupitelé schválili limity pro budovy kolem centra

Do 23 metrů! Zastupitelé schválili limity pro budovy kolem centra

foto: Archiv města Olomouce

10. 03. 2021 - 12:00

Olomoučtí zastupitelé na svém pondělím jednání rozhodli o výškových limitech pro budoucí stavby vznikající v blízkosti historického centra hanácké metropole. Většina prohlasovala variantu devatenácti a třiadvaceti metrů. Kromě nově zavedených limitů jde také o první krok v připravované změně územního plánu města. Ta má bránit výstavbě Šantovky Tower, která vyvolává mezi Olomoučany řadu kontroverzí. Stavba už má přitom vydané a platné územní rozhodnutí.

Pro zavedení výškových limitů 19 a 23 metrů se na pondělním jednání vyslovilo 24 přítomných, 14 zastupitelů se zdrželo. Primátor Žbánek už dříve v médiích upozornil na to, že bude čekat, jak bude probíhat samotná příprava změny i její veřejné projednávání. Výsledky hlasování pro Večerník okomentoval náměstek primátora Martin Major.

"O podobě města mají rozhodovat jeho občané prostřednictvím svých zvolených zástupců v zastupitelstvu, nikoliv úředník ministerstva kultury. Navržený regulativ vychází ze soudem zrušeného regulativu, kdy jediný rozdíl spočívá v nemožnosti zvýšení maximální výšky zástacby na nárožích podél městských tříd. Tudíž je paradoxně ještě přísnější. Současně se obávám, že nerespektuje již vydaná územní rozhodnutí v dotčeném území. Dle mého názoru by územní plán měl z těchto rozhodnutí vycházet. Z těchto důvodů Klub zastupitelů ODS tento materiál na zastupitelstvu města Olomouce nepodpořil," napsal Večerníku Major.

Jako důležitý krok k zastavení výstavby Šantovka Tower naopak označil výsledek hlasování Hynek Melichar, zvolený za koalici Piráti a Starostové, který rovněž argumentoval právě ministerstvem kultury.

"Jde o důležitý krok na cestě k zastavení výstavby mrakodrapu známého jako Šantovka Tower v ochranném pásmu památkové rezervace," ohodnotil rozhodnutí zastupitelstva na sociálních sítích Melichar. Zároveň doplnil, že přijatá varianta 23 metrů je jedinou přípustnou pro ministerstvo kultury, které maximální výšku stanovuje. "K definitivnímu zamezení výstavby nesmyslně vysoké budovy však ještě povede dlouhá cesta," dodal Melichar.

Jak jde čas s projektem Šantovka Tower?

Šantovka Tower je ožehaným olomouckým tématem už dlouhé roky. Proti výstavbě jsou památkáři, podle kterých by budova zničila historické městské panorama. Rozdělená je v názoru na věžák i olomoucká veřejnost. Některým by v místech, kde má podle plánů vyrůst, nevadil, jiní dokonce svolávali demonstrace proti jeho výstavbě.

Investor na základě smlouvy, kterou uzavřel s městem v roce 2010 tvrdí, že se Olomouc zavázala v případu postavení Šantovky Tower spolupracovat. Nový územní plán proto už v roce 2014 napadl u soudu, který mu dal za pravdu, od té doby se opět řeší výškové limity budov v centru a jeho blízkosti, ale i územní plán.

Ani nově schválené výškové limity podle zástupců Šantovky neznamenají, že se plánovaný věžák nepodaří postavit.

"Ačkoli nemáme zatím oficiální informace o obsahu a zdůvodnění rozhodnutí zastupitelstva, tak v žádném případě nemůže jít o schválení změny územního plánu a tím i platné regulace v oblasti. Maximálně jde o zahájení procesu pořizování změny, který bude během na dlouhou trať a nelze teď předjímat jeho výsledek. Pevně věříme, že v zadání změny město respektuje všechna platná územní rozhodnutí v lokalitě," uvedl na dotaz Večerníku k pondělnímu rozhodnutí zastupitelstva Petr Hlávka, tiskový mluvčí projektů kolem Šantovky.

Další články