Vstupenky online

Předkolo je tady! V cestě do čtvrtfinále stojí Ústí nad Labem

Jan Tajzler • 10.03.2021

Po jednoleté odmlce se znovu uskuteční vyřazovací boje play-off. Letošní upravený systém soutěže dal příležitost postoupit do konečné fáze sezony celkem dvanácti účastníkům. Vsetín jde do předkola z 5. pozice, která mu za soupeře přisoudila 12. Ústí nad Labem. Jak praví známé klišé, po základní části se vše maže a začíná nová soutěž. Pojďme se podívat na zoubek soupeři ze severu Čech. Série předkola odstartuje na Lapači ve čtvrtek v 17:30, hned v pátek je na programu druhé utkání. Partie se do Ústí přesune na nedělní případně i pondělní zápas.

Slovan se po čtyřech letech těší na play-off

V Ústí už nechtěli opakovat nezdary z minulých let. Klub před sezonou posílil o zkušené hráče, velkou posilou se stál příchod litvínovské persony Michala Trávníčka, obranu pak vyztužil rovněž velmi zkušený Jiří Drtina. Slovan navíc úzce spolupracuje s extraligovou Mladou Boleslaví, která do Ústí poslala nadějné mladé hráče, i díky tomu se mohl vytvořit základ týmu, který se chtěl po čtyřech letech poprat o účast v play-off. To se Severočechům nakonec podařilo a nyní se mohou těšit znovu na atmosféru play-off, byť to bude bez diváku, pro Slovan se určitě jedná o úspěch.

V základní části si Ústí prošlo největší krizí po restartu soutěže na přelomu listopadu a prosince. Tým zaznamenal celkem pět porážek v řadě, z toho hned ve třech případech neskóroval, nelichotivou sérii zlomil právě v duelu se Vsetínem, který na domácím ledě udolal v prodloužení 3:2. Od tohoto okamžiku se výkony Slovanu stabilizovaly. Svěřenci trenéra Miroslava Macha dokázali pravidelně sbírat body, vítězné série se dočkali ale až po novém roce, když v únoru zaznamenali tři tříbodové zisky v řadě, mezi nimi určitě cenný skalp Kladna (2:1). Obecně hráči Slovanu zvládali především zápasy s přímými konkurenty v boji o dvanáctku a potvrzovali roli favorita proti tabulkově slabším soupeřům. Mezi nejcennější vítězství určitě patří to zmíněné se Vsetínem či Kladnem, v dramatickém boji o předkolo se určitě významně počítala i výhra nad Vrchlabím (3:0). Rozhodující byl pro Slovan zápas s Havířovem minulou sobotu. Slezané měli v Ústí poslední možnost k nápravě zpackané sezony, na severu Čech vedli už 2:0, ale Ústí se nevzdalo a parádním obratem získalo potřebné tři body na svou stranu, čímž si zajistilo účast v předkole. Slovan mohl ještě pomýšlet i na 11. místo, ale v krajském derby na ledě Litoměřic náskok neudržel a Stadionu podlehl v samostatných nájezdech, i tak se probojoval mezi nejlepších 12 týmů soutěže a dá se říct, že cíl klubu byl tímto splněn.

Ústecký tým našel v Michalu Trávníčkovi potřebného lídra, zkušený borec táhl klubovou produktivitu, stal se i nejlepším střelcem mužstva a zaznamenal celkem 31 kanadských bodů. Je jasné, že trenéři budou na zkušenosti Trávníčka spoléhat i v play-off. Základní část se povedla také Jiřímu Severovi (9+16). Pozor si Valaši budou muset určitě dávat i na Daniela Vrdlovce, který prožil mládežnická léta právě na Lapači, v Ústí se zařadil mezi opory s celkovým příspěvkem (8+13). Svými výkony zaujal také třiadvacetiletý Martin Tůma (9+9). Už v utkání na Lapači dával o sobě vědět i urostlý Anatolij Protasenja, také on prostředí Lapače velmi dobře zná, když v nováčkovské sezoně 2017/2018 pomohl Valachům k postupu do play-off.

Obranu měl na povel ještě v loňské sezoně vsetínský Jiří Drtina, svým uměním také významně podpořil útočnou činnost týmu, když zaznamenal 15 kanadských bodů. Po Drtinovi umí podpořit ofenzívu také Štěpán Havránek (2+11). Ústí celkově patří mezi celky, které dokáží defenzívu velmi dobře zorganizovat, to byla jejich devíza i ve vzájemných zápasech se Vsetínem. Slovanu se podařilo také najít stabilní jedničku týmu. Petr Hamalčík má sice teprve 20 let, ale významně pomohl Slovanu k postupu. Úspěšnost zákroků měl po základní části na úrovni 91,23 procent, průměrně pak inkasoval 2,69 branek za zápas.

Valaši očekávají tuhý boj

Vsetín v závěru základní části předvedl parádní formu, měl stabilní výkonnost, zapracoval na efektivitě střelby a mohl se opřít o skvělé výkony brankářů. Z posledních deseti zápasů prohráli Vsetínští pouze dvakrát, když nestačili v odvetě pražské Slavii a poté těsně prohráli na ledě neoblíbeného Frýdku-Místku. Jinak ovšem Vsetín šlapal, znovu učinil z Lapače nedobytné prostředí, kde v základní části dokázali zvítězit pouze tři soupeři.

Valachy najdete ve všech statistikách týkající se aktivity střelby na předních pozicích. Kde však Vsetín rozhodně při hodnocení celkové základní části nenajdeme na čele, je úspěšnost střelby. Právě ta byla dlouhodobým kamenem úrazu při snahách zlomit odpor soupeřů. I v této disciplíně však Valaši zaznamenali zlepšení a v posledních kolech se odpoutali od nelichotivé 18. pozice. 

Co určitě vsetínský tým zdobí, jsou výkony brankářů. Výkonnost Davida Gáby v průběhu základní části rostla a zastavila se až na skvělé procentuální úspěšnosti zákroků 92,20 procent a tuto statistickou disciplínu vsetínský strážce svatyně mezi brankáři Chance ligy dokonce ovládl. Dobré výkony zaznamenal také osmnáctiletý Jakub Málek, jeho první sezona mezi muži mu přinesla spoustu nových zkušeností, zachytal si proti Jaromíru Jágrovi, několikrát měl i blízko k čistému kontu, které se mu nakonec podařilo vychytat právě v nedávné konfrontaci s Ústím nad Labem. Vsetínský brankářský tandem nakonec obsadil 3. místo v Chance lize, když společně zlikvidoval 91,50 procent střel soupeřů.

Zelenožlutí v závěru sezony zlepšili také využívání přesilových her, nakonec v tomto ohledu obsadili 9. místo. Co se týče ubráněných oslabení, zde je na tom Vsetín o něco lépe, když celkově skončil na 7. místě. V první polovině základní části zlobila trenéry zbytečná vyloučení, Vsetín nakonec v počtu trestných minut obsadil 6. místo, nutno však podotknout, že třeba Jihlava, Vrchlabí či Kladno byly vylučovány ještě více.

Kanadské bodování Vsetína nakonec ovládl Antonín Pechanec (7+25), v živé paměti je určitě jeho povedené utkání se Sokolovem, kdy asistoval hned u čtyř branek. Druhé místo obsadil obránce Jan Bartko, kterému se podařilo na Lapači dobře aklimatizovat, což dokazuje jeho bodový příspěvek (6+22). Králem střelců se za základní část stal Sebastian Gorčík (12+15). Velmi dobře si počínal i David Březina, byť musel kvůli zranění vynechat řadu zápasů, nakonec ve 22 střetnutích zaznamenal 21 kanadských bodů. Ve Vsetíně se zalíbilo také lednové posile Janu Bergerovi za deset odehraných zápasů si připsal stejný počet kanadských bodů. Do play-off by měly být platné zkušenosti Radima Kucharczyka či Romana Vlacha.

Vzájemná utkání v sezoně 2020/2021:

15. kolo 5.12. 2020 Ústí nad Labem – Vsetín 3:2p (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0) 

32. kolo 3.3.2021 Vsetín – Ústí nad Labem 1:0 (0:0, 1:0, 0:0) 

Oba zápasy byly velmi vyrovnané. Na ledě v Ústí nad Labem se Vsetín ujal vedení, ale domácí bojovníci skóre otočili. Valachům se však podařilo srovnat, ale i přes drtivou střeleckou převahu skóre neotočili a Slovan bral v prodloužení bonusový bod navíc. Odveta na Lapači je čerstvá, odehrála se 3. března. Vsetín toužil po bodech kvůli celkovému umístění po základní části, Severočeši pak přijeli bojovat o dvanáctku. Zápas byl tuhým bojem, který nakonec rozhodla jediná branka z hole Jana Bergera. Dá se očekávat, že právě tento obraz hry bude platit i v zápasech předkola, na čemž se ostatně shodli i trenér Jan Srdínko s obráncem Janem Bartkem.

Předkolo play-off startuje ve čtvrtek od 17:30 na Lapači, druhý zápas je na programu o 24 hodin později. Série se pak ke třetímu zápasu přesuna na sever Čech, kde je nedělní zápas na programu už v 16:00, stejně tak se bude hrát i v případném 4. utkání v pondělí. Pokud by se série za stavu 2:2 vrátila na Lapač, bude se hrát ve středu od 17:30. 

Sestavy v posledním utkání:

Vsetín: Gába – Ondračka, Smetana, Hryciow, Bartko, Kudělka (C), Štach (A), Š. Jenáček – Březina, Pechanec, R. Půček – Babka, R. Vlach, Kucharczyk (A) – Hořanský, Šilhavý, Vítek – L. Bednář, A. Zeman, Berger.

Ústí nad Labem: Šatný – Vladimír Brož (A), Klikorka, Vala, Jasečko, M. Voženílek, Vacík – Tůma (C), Matějček, Grim (A) – D. Sklenář, Protasenja, Furch – M. Bláha, Costa, Jouza – Bartoš.

banner pod článkem